Educația ta financiară nu se întâmplă peste noapte, la fel cum nu te vei îmbogăți dintr-o dată așa din senin. Pentru a te educa financiar înseamnă a trece printr-un proces de învățare care poate să fie ușor sau mai greu în funcție de motivația ta.

Dacă ești destul de motivat dorind să îți depășești condiția și să ieși din zona ta confort, vei avea o sete de învățare și de căutare de informații mult mai ridicată.

Motivația.

Deci, primul lucru pentru care îți dorești să fii mai educat financiar va ține în principal de motivația ta de a face acest lucru. Cu cât vei fi mai motivat cu atât vei fi mai dispus să înveți și să cauți informațiile necesare.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci e să cauți un motiv foarte bine întemeiat pentru care dorești să devii independent financiar. Doar un motiv puternic te va împinge spre a învăța tot ce este legat de investiții, de economii.

Atunci când vei cauta un motiv, acesta trebuie să fie un motiv prin care să devii independent financiar și care să te ducă la prosperitate financiară.

Deci, informarea și educația ta financiară reprezintă una din căile spre bogăție, însă motivul e motorul care te va împinge să înveți să faci bani.

După ce ai identificat motivul exact pentru care dorești să fii independent financiar, urmează procesul de instruire și învățare.

Ca și sfat, pentru început vezi ce fel de investiții îți plac. Poate ești atras de investiții imobiliare; sau acțiuni, fonduri mutuale; poate investiții în diferite companii sau afaceri; După ce ai identificat spre ce zona investițională vrei să mergi caută sursele de informare de unde poți învăța despre investiția aleasă de tine.

Sau, poți la fel de bine, să te informezi despre mai toate tipurile de investiții, la nivel general, și apoi să vezi spre ce ai dori să mergi.

De unde te informezi pentru a fi mai educat financiar?

Mai jos am făcut o listă cu surse de informare pentru educația ta financiară de unde poți deveni mai bogat din punct de vedere al educației tale financiare. Ce este frumos în acest proces, este faptul, că atunci când vei învăța despre finanțe, vei acumula cunoștințe legate din multe domenii care într-un final te va face nu doar bogat financiar ci și la nivel intelectual.

Va trebui să citești și cărți motivaționale, vei învăța și un pic de contabilitate primară, mulți termeni noi din domeniul financiar, bursier, etc, îți vei mări inteligența logico-matematică, vizual-spațială, verbal-lingvistică, dar și cea emoțională.

Să vedem ce surse de informare pentru educația ta financiară te vor ajuta.

1. Cărți sau ebooks-uri.

Surse de informare pentru educația ta financiarăPrima sursă, care este la îndemâna oricărei persoane, sunt cărțile. Printr-o simplă vizită într-o librărie sau pe un site de profil vei descoperi sute de cărți despre bani și investiții. Cărți de investiții atât pentru începători, dar și pentru cei experimentați. O listă cu cărți o găsești și pe site-ul acesta în categoriile Cărți de dezvoltare personală și motivaționale și Cărți de educație financiară.

2. Cărți audio.

Dacă nu ai timp foarte mult, îți recomand să cumperi cărți în format audio. Sunt perfecte pentru a le asculta în mașină, în drum spre serviciu. Sunt ideale de ascultat în timp ce faci sport.

3. Internet.

Surse de informare pentru educația ta financiară

Acesta poate reprezintă unul din cele mai importante surse de informare pentru educația ta financiară. Sunt mii de site-uri  sau forumuri pentru discuții care vorbesc de investiții, dezvoltare personală, emoțională, investiții bursiere… . Atunci când găsești un site sau blog bun abonează-te la newsletter site-ului respectiv și urmărește-l îndeaproape. Vei găsi site-uri care vorbesc despre economisire, bugete, despre anume investiții, finanțe, bursă, bani online, francize, idei de faceri. Acum nu trebuie decât să alegi ce ți se potrivește ție.

4. Seminarii, workshop-uri.

Surse de informare pentru educația ta financiară

Caută în orașul tău astfel de forme de instruire financiară. Sunt foarte mulți consilieri financiari care oferă training-uri atât gratis dar și contra-cost.

5. Ziare, reviste financiare.

Abonează-te la ziare locale să primești informații cu privire la ce se întâmplă în zona ta. Poate un anunț imobiliar sau vânzarea unei afaceri la colțul străzii tale te vor aduce în pasul să faci prima ta investiție. Dacă nu îți plac ziarele tipărite, nu este nici o problemă, toate le găsești în format online. O listă cu ziarele financiare din România o găsești aici.

6. Discută cu profesioniștii.

De fiecare dată când ai nevoie de o informație, ia în calcul și apelarea la serviciile unui profesionist. Unii îți vor oferi informațiile necesare gratuit deoarece te vor vedea ca pe un potențial viitor client. Oricum cere părerea mai multor persoane. Unii din ei vor încerca doar să îți vândă ceva. Astfel vei primi doar informațiile pe care le consideră ei bune pentru a te face să cumperi produsul lor. Astfel, în funcție de informația și domeniul din care dorești respectiva informație, discută cu brokeri, investitori, agenți imobiliari, oameni de afaceri, consilieri financiari, etc. Să nu îți fie frică sau rușine că nu cunoști termenii specifici. Roagă-l pe interlocutor să vorbească pe limba ta. Cu timpul vei acumula și vei înțelege din ce în ce mai mulți termeni și jargonul specific investițiilor.

7. Formează un grup de studiu cu prietenii.

Găsește 2-3 prieteni interesați de investiții și educație financiară. Stabiliți întâlniri la un ceai sau cafea și discutați, dezbateți diferite subiecte sau o carte pe care o citiți fiecare în prealabil. Astfel vedeți fiecare ce ați înțeles și puneți informațiile cap la cap. Este o modalitate ușoară de a vă îmbogăți cunoștințele în domeniul investițiilor.

Sunt doar câteva exemple de surse de informare pentru educația ta financiară. Cu timpul ce vei dobândi cât mai multe aptitudini și cunoștințe îți vei schimba unele surse cu altele, în funcție de investițiile alese.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/01/tax-468440_1920-1024x683.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/01/tax-468440_1920-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleEducația ta financiară nu se întâmplă peste noapte, la fel cum nu te vei îmbogăți dintr-o dată așa din senin. Pentru a te educa financiar înseamnă a trece printr-un proces de învățare care poate să fie ușor sau mai greu în funcție de motivația ta. Dacă ești destul de motivat...De la datorii la o viață prosperă!