Școala din ziua de azi.

Cu toți suntem de acord că în școlile românești nu se învață pic de educație financiară iar sistemul educațional oferă prea puține sfaturi pentru copii legate de bani. Și știm, noi ca adulți, ce important este acest aspect, atunci când efectiv ne formăm propria familie și începem viața ca persoane mature. Cât de greu ne este să ne descurcăm cu banii, să învățăm să îi gestionăm corect, să conștientizăm importanța investițiilor… Aceste aspecte ne vor mânca ani din viața, la propriu, până ne când ne dăm seama de greșelile financiare pe care le facem. Unii nu vor realiza niciodată aceste greșeli, iar alții chiar dacă devin conștienți de ele, le va fi foarte greu să le adopte.

Așa că cel mai important e să educăm, noi părinții, pe copii noștri, de mici, să învețe să cum să gestioneze banii și să fie educați financiar. Toate aceste învățături și sfaturi, întipărite în mintea lor, de la cele mai mici vârste, nu vor face altceva decât, odată, ajunși maturi, să se descurce mai bine, să acumuleze banii, să-i păstreze, dar și cel mai important, să știe cum să îi înmulțească și să pună banii la muncă, în urma investițiilor inteligente făcute și deprinse în familie.

Ce este îmbucurător, de câțiva ani, s-a elaborat un manual pentru copiii din clasele primare, care pot învăța în școli educație financiară. E materie opțională, dar e mai bine decât nimic, cum a fost până acum. Nu știu dacă se aplică în fiecare școală sau doar ca proiect pilot în unele școli, dar dacă aveți copii care printre opționalele lor, au și acest opțional, nu ezitați să îi înscrieți.

Ce sfaturi pentru copii legate de bani le oferi?

Până să lăsăm viitorul educațional pe mâna altor persoane, cel mai bine, noi ca părinți să ne ocupăm de acest aspect. Indiferent că vorbim de educație financiară sau altfel de educație.

Iată mai jos câteva sfaturi pentru copii legate de bani, pe care orice părinte ar trebui să le ofere copiilor săi.

1. Învață-i să se plătească mai întâi pe ei.

Sfaturi pentru copii legate de baniOrice bănuț primit indiferent de sursa lor, (părinți, alocație, bunici, cadouri), sau motivul pentru care ajung pe mâna lor, (bani de buzunar, pentru pachet la școală, o jucărie),  învață-i să pună deoparte un procent din acea sumă și să îi investească. Nu contează pentru ce îi va strânge sau dacă îi va cheltui pe un produs care nu va produce alți bani. Important e să învețe procesul. Sau investește banii lui într-un fond sau o casă pe care o cumperi tu. Apoi explică-i că și el este proprietar alături de tine. Va fi mult mai interesat de bani și de rolul acestora în viața lui.

2. Învață-i să acumuleze active.

Ce sunt activele? Sunt orice bun, precum o casă dată spre chirie, sau investiția în acțiuni care produc venit prin dividente, etc. Activele sunt cele care produc bani fără ca tu să faci mare efort. Să presupunem că e pasionat de fotografie. Strânge bani și cumpără un aparat foto. Nu ar fi păcat, ca pozele făcute cu acel aparat, să nu fie vândute? Sunt sute de site-uri de profil unde poate vinde pozele. Uite așa, aparatul foto, nu este un obiect de decor, folosit doar în excursii, ci devine un activ care produce bani. Nu contează câți bani, important e să înțeleagă că el trebuie să acumuleze pe tot parcursul vieții active, nu pasive.

3. Învață-i pericolul datoriilor.

Știm deja, din propria noastră experiență, că datoriile ne provoacă stres și o presiune enormă. Când ai datorii nu poți fi liber niciodată. Banii îți asigură libertatea. Oricând poți să iei o decizie importantă legată de viața ta, atunci când ești liber financiar. Nu depinzi de șeful tău, de bănci, sau de guvern dacă vorbim de modificări fiscale sau de reduceri substanțiale a pensiilor.

Mulți spun că banii nu aduc fericirea, dar când ești sărac ești fericit? Când dispui de bani ai posibilitatea să faci exact ce dorești. Oare acest lucru nu este egal cu fericirea ta? Ești mai fericit când te duci la un job unde îți urăști șeful sau ceea ce faci acolo? Sau fericirea ta, se traduce, când cu banii produși de activele tale, se transformă într-o pasiune, afacere…

Primul pas, scapă de datorii și educă copilul să nu le facă.

4. Învață-i să nu cheltuie banii pe lucruri inutile.

Sfaturi pentru copii legate de baniAcestea sunt practic pasive. Lucruri care nu produc și nu vor aduce vreodată bani. Un copil are milioane de posibilități de a cheltui banii pe fel de fel de obiecte inutile. Încăpățânarea și exuberanța specifică vârstei lor, nu vor face acest sfat ușor de aplicat. Aplică această strategie simplă și prea puțin folosită. Când își dorește un obiect, pune-i un termen în care să se gândească dacă îl dorește cu adevărat. Mărește termenul pe măsură ce valoarea produsul este din ce în ce mai ridicată. De obicei până se împlinește termenul ei vor renunța sau vor găsi altă ”pasiune”. Dacă nu, lasă-l să îl cumpere, mai ales dacă este un produs care poate să îi dezvolte o pasiune sau o aptitudine. Niciodată nu se știe cum o chitară luată îi va descoperi înclinația spre muzică și către viitoarea lui carieră.

5. Învață-i să dăruiască

Spune-i cât de important este să dăruiască. A dărui însemnă a fi un om căruia îi pasă de ceilalți, de comunitatea în care trăiește. Când dăruiești, nu înseamnă să dai doar bani, poți la fel de bine să dai și timp din timpul tău. E important să îl convingi să participe și să facă parte dintr-un ONG. Va învăța cum să ajute alți oameni, planeta, etc., în funcție de ONG-ul ales. Majoritatea persoanelor bogate fac acțiuni de caritate. Doar dacă dăruiești vei avea!

6. Învață-i din greșelile tale.

Ia-ți copilul la o ceașcă de ceai sau suc și explică-i toate greșelile pe care le-ai făcut; greșeli legate de bani, de economii, de cheltuielile inutile făcute. Dar cel mai important, fă acest lucru zi de zi. Spune-i când te duci la bancă, spune-i ce conturi de economii ai, cum virezi banii acolo sau cum ai găsit soluții să scapi de datorii. Implică-l permanent în viața financiară a familiei, pentru ca atunci când va fi matur, să știe exact ce are de făcut. I-ai putea schimba viața pentru totdeauna.

7. Învață-l să fie proprietar, nu angajat.

În majoritatea cazurilor, noi părinții, ne sfătuim copii să meargă la școală, să ia note bune pentru a avea șansa unui loc de muncă bun. Nu aceasta este formula către independența financiară și mai ales pentru a deveni bogat.

Oamenii bogați își învață copii să fie proprietari. Cei din clasa de mijloc îi învață pe copii lor să fie angajați. Acum este mult mai riscant să fii angajat decât angajator. Ca și angajat depinzi de toți(guvern, șef), însă să fii antreprenor poate reprezenta cheia spre siguranța ta financiară.

Aici sunt doar câteva sfaturi pentru copii legate de bani și prosperitate financiară, de care nu ar trebui privați în viața lor. Gândește-te la importanța învățării copiilor despre bani, când sunt îndeajuns de tineri pentru ca banii să le poată schimba cu adevărat viața.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/01/8402437512_796c347a8b_o.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/01/8402437512_796c347a8b_o-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleȘcoala din ziua de azi. Cu toți suntem de acord că în școlile românești nu se învață pic de educație financiară iar sistemul educațional oferă prea puține sfaturi pentru copii legate de bani. Și știm, noi ca adulți, ce important este acest aspect, atunci când efectiv ne formăm propria familie...De la datorii la o viață prosperă!