Investiția în obligațiuni este foarte sigură, iar rentabilitatea este de obicei foarte bună.  Cel mai bun lucru despre obligațiuni este că vei primi investiția inițială înapoi. Aceasta face ca obligațiunile să fie vehiculul perfect de investiții pentru cei care sunt noi în investiții sau pentru cei care au o toleranță scăzută la risc.

Înțelegerea obligațiunilor.

Există anumite lucruri pe care trebuie să le știi despre obligațiuni înainte de a începe să investești în ele. Dacă nu înțelegi aceste lucruri, poți să achiziționezi obligațiuni greșite.

Cele mai importante trei lucruri care trebuie luate în considerare la achiziționarea unei obligațiuni includ valoarea nominală, data scadenței și rata de cupon.

Valoarea nominală a unei obligațiuni se referă la suma pe care o vei primi atunci când obligațiunea va ajunge la data scadenței. Cu alte cuvinte, vei primi investiția inițială atunci când obligațiunea va ajunge la maturitate.

Data scadenței este, desigur, data la care obligațiunea va ajunge la valoarea sa completă. La această dată, vei primi investiția inițială, plus dobânda.

Rata cuponului este dobânda pe care o vei primi atunci când obligațiunea ajunge la maturitate. Acest număr este scris ca procent. O obligațiune care are o valoare nominală de 100 lei, cu o rată a cuponului de 5%, ai câștiga 5 lei pe an până la maturitate.

Ce sunt obligațiunile?

Acestea sunt titluri de valoare emise de companii sau de stat care au nevoie de finanțare, prin care acestea obțin un împrumut. Cei care acordă împrumutul sunt investitorii, care prin cumpărarea obligațiunilor vor primi la scadență suma investită și dobânda. Deci, obligațiunile sunt purtătoare de dobânzi. Acestea pot fi cu rata fixă sau variabilă și de obicei au scadența anuală. Suma anuală pe care emitentul obligațiunii este obligat să o plătească către deținătorul obligațiunii se numește cuponul obligațiunii, sau rata cuponului cum am zis mai sus. Cuponul obligațiunii se plătește anual, pe întreaga perioadă de valabilitate a acesteia.

Piața obligațiunilor este constituită în majoritate din obligațiuni cu o rată fixă a dobânzii.

Care este rolul obligațiunilor?

De obicei obligațiunile se emit pentru finanțarea proiectelor de investiții sau pentru acoperirea unor împrumutări mai vechi. Astfel emitentul obligațiunii se poate împrumuta atât de mult, cât piața îi permite și atât timp cât există cerere pentru obligațiunile sale, neexistând o limită superioară.  Emitenții apelează de multe ori la împrumuturi pe baza obligațiunilor deoarece au costuri mai mici decât a împrumuturilor bancare. Iar un credit bancar impune de obicei mai multe restricții emitentului.

Diferența dintre obligațiuni și acțiuni.

Prin obligațiuni, cei care le achiziționează creditează pe emitenți, iar prin acțiuni investitorul va deține o parte din emitent, devenind acționar. De regulă, deținătorul unei obligațiuni primește dobânda sub forma cuponului. În schimb, acționarul primește o parte din profit sub formă de dividende. Despre acțiuni am mai discutat aici.

Ambele investiții, fie în acțiuni, fie în obligațiuni pot să aducă câștig sau pierdere de capital, în funcție de evoluția instrumentului față de prețul de achiziție.

Un lucru foarte bun de știut e faptul că deținătorii de obligațiuni sunt considerați creditori, în cazul falimentului companiei, aceștia au prioritate în recuperarea creanțelor, din valorificarea activelor companiei în fața acționarilor ei. Riscul este mai mic, astfel, față de investițiile în acțiuni.

Cum investești în obligațiuni?

Deoarece obligațiunile nu sunt emise de bănci, mulți oameni nu înțeleg cum să le cumpere. Ele se tranzacționează pe piața valorilor mobiliare. Pentru a le achiziționa trebuie să apelezi la un broker sau o firmă de brokeraj. Astfel prin intermediul lor le poți tranzacționa. Ai grijă la comisioane atunci când alegi un broker.

Obligațiunile listate pe bursă au mai multe avantaje, precum lichiditate, transparență și un cadru legal strict. Obligațiunile listate au avantajul lichidității. Dacă te-ai hotărât să cumperi o obligațiune cu o scadență de 10 ani, o poți oricând vinde unui alt investitor, prin Bursa de Valori București. Ea va fi vândută la prețul pieței, care poate să fie mai mare sau mai mic față de valoarea nominală a obligațiunii.

Diferite tipuri de obligațiuni.

Principalii emitenți de obligațiuni sunt administrațiile publice (administrația centrală și cele locale). Scopul emiterii de obligațiuni este fie acoperirea deficitului bugetar, fie finanțarea unor investiții importante pentru comunitate.

Titluri de stat sunt instrumente emise de statul român. Ele reprezintă un document prin care se atestă că statul român s-a împrumutat și prin care se angajează să o restituie la o anumită dată scadentă, împreună cu dobânda.

Obligațiunile corporative sunt vândute pe piețele de valori mobiliare publice. O obligație corporatistă este în esență o companie care își vinde datoria.

De asemenea, și municipalitățile vând obligațiuni. Acestea sunt obligațiuni municipale.

În final, îți spun că obligațiunile sunt o modalitate de investiție pe termen lung, pe care ar trebui să o iei în calcul și care poate reprezenta pasul decisiv către independența ta financiară. Totul depinde de tine!

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/03/Obligatiuni.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/03/Obligatiuni-150x150.jpgEducatia financiarăInvestițiile la bursăInvestiția în obligațiuni este foarte sigură, iar rentabilitatea este de obicei foarte bună.  Cel mai bun lucru despre obligațiuni este că vei primi investiția inițială înapoi. Aceasta face ca obligațiunile să fie vehiculul perfect de investiții pentru cei care sunt noi în investiții sau pentru cei care au o...De la datorii la o viață prosperă!