Investiții pentru pensionare

Momentul pensionării poate fi foarte aproape pentru unii și foarte departe pentru alții. Cu toate acestea, economisirea pentru pensionare nu este soluția ideală. Adică să pui banii la saltea. Trebuie să investești pentru pensionare, spre deosebire de economisire! Dacă ești gata să faci investiții pentru pensionare ai mai multe opțiuni. Nu trebuie să faci investiții riscante. Ai posibilitatea să investești cu ușurință banii în moduri foarte sigure, ceea ce îți va aduce un randament bun sau foarte bun pe termen lung.

Pensii.

Momentan, acum în România, pensia majorității persoanelor, este asigurată de stat. Însă cine dorește să depinde doar de pensia statului? În condițiile în care legile se schimbă permanent. Sau din cauza scăderii natalității și a creșterii nivelului de trai, vor fi mai mulți pensionari decât angajați. Astfel cotizațiile pentru asigurările de sănătate și sociale vor scădea. În acest articol de pe Știrile ProTV, vedem că în anul 2017, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, că avem 5,2 milioane de pensionari și doar 4,8 milioane de angajați. Cine ne va asigura nouă pensia?  Un alt lucru de ținut minte legat de pensiile de stat: plătești mult, primești puțin!

Pensia obligatorie privată.

Astfel în afară de pensia de la stat, căruia nu îi putem ști viitorul, ar trebui să căutăm și alte surse de venit în perioada pensionării. Sigur, mai există pilonul II, care era cât pe ce să fie să fie desființat de guvern. Deci, nici în el nu ne putem baza foarte mult, vor mai fi guverne care vor atenta la banii strânși de pe urma acestei pensii obligatorii. Oricum, dacă vor rămâne intacți banii din pilonul II de pensii privată obligatorie sunt puțini, datorită procentelor mici care se duc acum din contribuțiile la fondul de pensie, restul se direcționează către stat.

Cel mai important este să ne asigurăm un nivel de trai decent, fără griji, la vârsta pensionării, pentru că în acel moment nu vom mai putea munci. Cum putem face acest lucru, în afară, de pensia de la stat și pilonul II privat?

Pensia facultativă.

Ar mai fi pilonul III de pensie-pensia facultativă. Aici fiecare poate cotiza doar dacă vrea, prin alocarea unei sume care să nu depășească 15% din venitul brut. Din acești bani ne putem bucura, doar începând cu vârsta de 60 de ani și dacă doar am cotizat minim 90 de luni. Însă aici nu putem cotiza decât echivalentul a 400 euro anual, dacă depășim această sumă banii vor fi impozitați de două ori. O dată la salariu când se reținere contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Iar a doua impozitare va fi când vei retrage acei bani la pensie. Vor fi impozitați cu contribuția de sănătate și impozitul pe venit.

Investiții pentru pensionare.

De aceea, este mult mai rentabil sa investești banii respectivi în alt mod decât la fondul de pensie.

În primul rând, poți investi în acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, certificate de depozit și conturi ale pieței monetare. Pur și simplu lăsă banii să crească și când anumite investiții ajung la maturitate, reinvestește-le și continuă să lași banii să crească.

Fondurile mutuale sunt, de asemenea, relativ sigure. Fondurile mutuale există atunci când un grup de investitori și-au pus banii împreună pentru a cumpăra acțiuni, obligațiuni sau alte investiții. Un administrator de fonduri decide, de obicei, modul în care banii vor fi investiți. Tot ce trebuie să faci este să găsești o societate de administrare de încredere, care să gestioneze fondurile mutuale. Ea va investi banii tăi, împreună cu banii altor clienți. Fondurile mutuale sunt un pic mai riscante decât obligațiunile.

Stocurile reprezintă un alt mijloc de investiții pe termen lung. Acțiuni. În cazul în care societatea are rezultate financiare, valoarea stocului crește. Cu toate acestea, dacă o companie se descurcă prost, valoarea stocului scade. Stocurile, desigur, sunt chiar mai riscante decât fondurile mutuale. Chiar dacă există un risc mai mare, randamentul este superior celor din depozite bancare, fonduri mutuale sau pensia facultativă.

Alte tipuri de investiții găsești aici.

Gestionarea greșelilor de evitat.

Investește.

Întotdeauna, pe parcurs, poți face câteva greșeli când investești. Însă există mari greșeli pe care trebuie să le eviți în mod absolut dacă dorești să fii un investitor de succes. Cea mai mare greșeală de investiție pe care ai putea-o face vreodată este să nu investești deloc sau să renunți la investiții crezând că vei avea timp suficient. Asigură-te că banii lucrează pentru tine – chiar dacă tot ce ai ”de pierdut” este 100-300 lei/lună pentru a investi!

Nu investi pentru a te îmbogăți rapid.

Acesta este cel mai riscant tip de investiție care există și vei pierde probabil mult mai mult. Dacă ar fi fost ușor, toată lumea ar face-o! În schimb, investește pe termen lung și ai răbdarea să crească banii. Investește doar pe termen scurt, când știi că vei avea nevoie de bani într-o perioadă scurtă de timp și apoi rămâi cu investiții sigure sau moderate.

Nu pune toate ouăle într-un singur coș.

Cea mai bună modalitate de a te feri de de unele falimente a companiilor unde investești e să îți disipezi banii. Cum? Ideal ar fi din suma pe care dorești să o investești să pui o treime în imobile, o treime în lichidități și o treime în acțiuni. Nu te speria dacă o parte din investițiile tale merg mai greu. Investițiile pe termen lung bat de obicei piața. Dacă sunt câteva fluctuații ale unui stoc nu te îngrijora. Este normal!

Concluzii.

Știm că trebuie să facem economii și investiții pentru pensionare sau bătrânețe, dar amânăm mereu și mereu; De mâine sau începând cu 1 ianuarie, ne tot mințim! De exemplu, la fel facem și când dorim să slăbim, știm că pe termen lung nu este sănătos să fim obezi sau să mâncăm tot felul de alimente, dar amânăm de fiecare dată momentul în care începem regimul.

Vrem pe termen lung altceva decât facem pe termen scurt.

Cedăm tentației pe termen scurt, făcându-ne nouă viața grea pe termen lung. Ceea ce apreciem pe termen lung, neglijăm pe termen scurt. Suntem dispuși să economisim pentru pensie, știind că este benefic acest lucru pe termen lung, însă majoritatea dintre noi vedem ziua pensionării undeva departe. Deci acei bani pe care îi putem folosi în investiții pentru pensionare, îi cheltuim pe loc.

Problema este una gravă pe măsură ce tot amânăm decizia de a face economii pentru pensie. Cu cât ne vom apropia de vârsta pensionării, cu atât va trebui să economisim mai mulți bani. Dacă începi din timp suma acumulată este mult mai mare. Și dacă acești bani sunt investiți corect dobânzile împreună cu banii economisiți pot să ducă la sume fabuloase.

Mai jos ai un grafic. Acesta îți arată ce benefic este să începi să economisești și să investești lunar o anumită sumă de bani din veniturile tale.

Investiții pentru pensionare
Sursa: http://www.zf.ro

Deci, este foarte important să începi să economisești din timp. Cu cât începi mai devreme, cu atât suma acumulată în urma acestor investiții pentru pensionare, va fi mai ridicată și datorită dobânzilor acumulate.

Timpul înseamnă bani!

Dacă îți este foarte greu să pui lunar bani deoparte, poți să îi investești în achiziția unei case. Este o investiție riscantă! Practic ai toate ouăle într-un singur coș! E ca și cum ai investi toți banii într-o singură acțiune. Un alt dezavantaj este faptul că investiția într-un imobil nu se poate transforma rapid în banii de care ai nevoie. Nu poți să vinzi casa pe bucăți. Dar de aici vine și atractivitatea acestei investiții pentru pensionare. Ești protejat de tentația de a cheltui banii înainte de termenul stabilit. Ai grijă! Când mă refer la investiția într-un imobil mă refer la o a doua casă. Casa unde locuiești nu ai cum să o vinzi când va veni ziua pensionării. Unde vei locui?

Cel mai important sfat legat de pensii este să nu ne auto-păcălim și să amânăm. Trebuie să ne îngrijim noi înșine de pensiile noastre.

Indiferent ce investiții pentru pensionare alegi, asigură-te că începi! Ai grijă de viitorul tău financiar investind chiar din această clipă!

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/02/grandparents-1969824_1920-1024x683.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/02/grandparents-1969824_1920-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleInvestiții pentru pensionare Momentul pensionării poate fi foarte aproape pentru unii și foarte departe pentru alții. Cu toate acestea, economisirea pentru pensionare nu este soluția ideală. Adică să pui banii la saltea. Trebuie să investești pentru pensionare, spre deosebire de economisire! Dacă ești gata să faci investiții pentru pensionare ai...De la datorii la o viață prosperă!