Ghid pentru începători pentru a investi în piața de valori.

Există multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când dorești să investești la bursă, însă mai jos îți voi da un ghid pentru începători pentru a investi în piața de valori. Informația, ca de obicei, este cel mai important lucru pe care trebuie să îl îndeplinești, înainte de a te apuca să investești. Însă să începem cu câțiva pași care te vor îndruma mai bine și te vor face mai pregătit pentru primele tale investiții.

Nu investi mai mulți bani decât îți permiți să pierzi.

De exemplu, ca parte a unui ghid pentru începători pentru a investi, un element de bun simț ar fi sfatul să nu investești niciodată mai mulți bani decât îți poți permite să pierzi. Investește doar acei bani de care nu ai nevoie. Nu te împrumuta pentru a investi. Ca în orice piață, investițiile tale pot să meargă bine, însă la fel de bine se poate sfârși prost pentru tine. Poți să pierzi banii, ținând cont că ești și începător și nu deții toate informațiile și experiența necesară. Dacă dorești să investești și îți este frică să îți asumi riscuri, analizează investiția pe piața monetară. Investițiile pe piața monetară se pot realiza prin conturi individuale într-un fond mutual de pe piața monetară. Investițiile pe piața monetară au cel mai redus randament, dar reprezintă cele mai sigure investiții. Despre investițiile pe piața monetară, dar și alte tipuri de investiții am discutat în acest articol.

Investește pe termen lung.

Pentru un începător acesta este unul din cele mai bune sfaturi – investiția pe termen lung. De obicei timpul bate piața, și  cu toate fluctuațiile unei acțiuni, de exemplu, la finalul unei perioade îndelungate de timp, valoarea portofoliului tău va fi peste prețul achiziției. Acest lucru, nu înseamnă să te culci pe o ureche, și să nu urmărești compania în care ai investit. Ceva poate să meargă rău și compania să dea faliment, atunci vei pierde mult sau chiar tot din investiția făcută în acea companie.

Investițiile pe piața de capital sunt pe termen lung. În acest ghid pentru începători pentru a investi în piața de valori te rog să înțelegi că investiția în piața bursieră nu este o schemă de îmbogățire rapidă. Dacă vrei ceva rapid joacă la cazinou, loto sau alte astfel de jocuri de noroc.

Suma de banii pe care dorești să o investești.

După ce te-ai hotărât și ai citit bine despre investițiile bursiere, următorul pas este să stabilești suma de bani pe care vrei și poți să o investești. Această sumă o poți afla ușor după ce îți faci un buget. Bugetul tău sau al familiei tale te va ajuta să vezi cât cheltui și dacă rămâi cu un plus lună de lună. Din acel plus va trebui să pui deoparte un fond de rezervă pentru situații de urgență. Am discutat aici despre fondul de rezervă. După ce ai acel fond de rezervă cu banii rămași în plus poți să îi investești. De multe ori, nu rămân prea mulți bani, dar nu este nici o problemă. Investește-i! Chiar dacă sunt puțini. Chiar și 50 lei/lună timp de 10-20 ani poate să facă diferența.

Când încep?

Indiferent de banii de care dispui, începe investiția cât mai repede. Acum! Cu cât va trece timpul vei observa că ai pierdut mulți bani. Cel mai bun moment, nu doar în investiții ci tot în ce întreprinzi în viața ta este momentul de față, cel prezent.

Cu acest ghid pentru începători pentru a investi, sper să realizezi că nu este foarte greu și te voi determina să nu mai aștepți și să începi cât mai repede.

Ce tip de investitor ești?

E foarte important să vezi ce tip de investitor ești, dacă ai o toleranță mică sau mare la pierderi, dacă îți asumi riscuri sau nu? Doar așa poți afla în ce instrumente poți investi. De exemplu, dacă ai toleranță mare la pierderi și îți asumi riscuri mari poți investi în acțiuni, pe piața forex, însă dacă vrei să îți protejezi capitalul investit poți la fel de bine să investești pe piața monetară, în obligațiuni. Să ții cont că, în funcție de profilul tău de investitor și investițiile pe care le faci va exista o corelație cu profitul obținut. Investițiile mai riscante au randamente mari, pe când cele cu risc mic, sau chiar nule(depozitele bancare) vor avea un randament foarte mic.

Informația.

Cu acest element am început articolul. Informația este baza. Dacă ai măcar un minim de cunoștințe vei ști ce ai de făcut. Nu aștepta totuși să știi prea multe înainte să te apuci să investești. Investițiile reprezintă un drum, și pe parcurs vei acumula multe informații și vei învăța din greșeli. Aceasta este frumusețea investițiilor – vei învăța tot timpul câte ceva nou. Iar cu timpul vei putea să selectezi informațiile bune de cele rele și vei vedea oportunități acolo unde cu ceva timp în urmă nu vedeai nimic. Informațiile și cunoștințele te vor ajuta în viitoarele tale decizii de investiții și îți vor dezvolta capacitatea de a înțelege piața bursieră și oportunitățile din ea.

Pune în valoare cunoștințele pe care le ai deja.

Un bun ghid pentru începători pentru a investi este de a profita de cunoștințele pe care le ai deja. Există mii de companii în care poți investi pe piața de capital, un bun ghid pentru începători de a investi este de a începe cu cele despre care deja știți ceva despre ele. Dacă există un anumit domeniu de afaceri, serviciu sau produs cu care ești foarte familiar, un bun început este să plasezi banii în acel domeniu, serviciu sau produs. Prea mulți începători încearcă să înceapă de la zero, învățând tot ce pot despre o anumită companie, de obicei una pe care o recomandă altcineva.

Informațiile le poți avea din cărți de specialitate, de pe bloguri scrise de profesioniști, de pe site-ul BVB, chiar și de pe youtube, unde te poți abona la foarte mulți vloggeri foarte buni.

Diversificare.

Pe piața investițiilor există o zicală care spune ”să nu pui toate ouăle într-un singur coș„. Ce înseamnă? Înseamnă să îți faci o diversificare a portofoliului tău. Cum? Nu investi doar în acțiuni? Pune de exemplu, o parte în acțiuni, o parte în obligațiuni, o parte în fonduri mutuale și poți face și alte tipuri de investiții care nu sunt legate de bursă. Poți investi o parte din capitalul tău în proprietăți imobiliare, bunuri de lux(tablouri, aur).

Diversificarea portofoliului tău o poți realiza și prin investiția în mai multe sectoare sau domenii de activitate. Nu investi doar în companii farmaceutice, de exemplu. Încearcă o parte să fie în aceste companii, o parte în alte companii cu alte domenii(construcții, IT, petroliere, energetic, etc.) În caz că pică un sector vei fi acoperit de celelalte investiții, astfel vei minimaliza pierderea. Astfel, o performanță mai slabă a unei companii poate fi compensată de câștigurile alteia.

Broker.

Investiția la bursă nu o poți face decât prin intermediul unui broker sau case de brokeraj, astfel trebuie să ai în vederea să alegi unul serios și de încredere, cu cele mai mici comisioane. Acum tranzacțiile le poți face online, majoritatea brokerilor, având platforme online de tranzacționare. Cam toate au și conturi demo, astfel înainte să alegi un broker, fă-ți câte un cont demo să vezi care este cea mai potrivită platformă pentru tine. Nu uita de comisioanele percepute! E foarte important. Te-ai decis să investești la bursă pentru câștig, nu pentru a plăti comisioane brokerilor și a-ți scade din randament. Din acest motiv investițiile pe termen lung sunt ideale. Cumperi și păstrezi! Dacă tranzacționezi des, brokerul la fiecare tranzacție va percepe comision.

Care sunt obiectivele tale în urma investițiilor.

Toți avem niște obiective, când ne apucăm de un lucru. Așa este și cu investiția! Va trebui să îți setezi niște obiective și așteptări. De exemplu, să deții acțiuni de la compania X în valoare de Y bani, sau să ajungi la o investiție de o anumită sumă de bani într-o perioadă de timp. Orice obiectiv trebuie să fie setat pe o perioadă de timp fixă. Urmărind un obiectiv nu te vei plictisi și te va face să fii consecvent în ceea ce vrei să realizezi.

Inflația.

Tot timpul să fii atent la inflație astfel încât ceea ce câștigi să fie mai mare decât inflația. Dacă nu, nu vei avea profit. Cum sunt depozitele bancare, unde randamentul este mic de 1-2% și nu acoperă cota de inflație.

Distrează-te!

Investițiile înseamnă în primul rând bani. Banii tăi! Așa că trebuie să ai grijă ce faci cu ei. Însă acest lucru nu înseamnă să nu te distrezi pe parcurs. Bucură-te când câștigi, dar uită repede o pierdere.

Când investești, o faci pentru a face bani. Ei îți vor asigura un trai mai confortabil și la un moment dat independența financiară. Dacă ești serios!

Astfel când ai vreo reușită, distrează-te cu o parte din profit. Fă-ți un cadou, mergi într- vacanță! Vei vedea ce bine este să cheltui bani pe care i-au produs alți bani!

Sper să te ajute acest ghid pentru începători pentru a investi!

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/04/macbook-924157_640.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/04/macbook-924157_640-150x150.jpgEducatia financiarăInvestițiile la bursăinvestiții la bursăGhid pentru începători pentru a investi în piața de valori. Există multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când dorești să investești la bursă, însă mai jos îți voi da un ghid pentru începători pentru a investi în piața de valori. Informația, ca de obicei, este cel mai...De la datorii la o viață prosperă!