De multe ori majoritatea persoanelor nu au un fond de rezervă. Nici măcar nu știu ce este sau la ce ajută acest fond de rezervă.

Discutam, acum câteva zile, cu un medic stomatolog care avea propriul său cabinet și din cauza unei lovituri la mână, a trebuit să închidă temporar cabinetul. A trebuit să se opereze, iar toată această nebunie a durat aproximativ 3 luni de zile, până când a pus din nou mâna pe ustensilele stomatologice. În această perioadă nu a profesat. A închis și cabinetul, a pierdut o parte din clienți… Dar cel mai important, totul a fost, pentru el, pe nepregătite. Nu avea nici un ban strâns, a trebuit să plătească chiria în această perioadă, chiar dacă cabinetul era închis. Iar costurile sale de întreținere în această perioadă a fost mult mai mari. În afară, de cheltuielile curente, a avut de plătit operația, drumurile la medic, medicamentele… Când îmi povestea această pățanie din viața lui, am observat că, nu operația, pierderea unor clienți sau tot stresul situației, l-a deranjat. Chiar îmi povestea cu zâmbetul pe buze. În schimb a fost foarte supărat pe el și se mustra singur cum de a reușit „performanța” să nu aibă ceva bani puși deoparte. Chiar el a recunoscut că veniturile sale erau peste medie, în schimb cum avea banii îi cheltuia în neștire.

Știi ce a trebuit să facă? A făcut un credit. Primul lui credit de nevoi personale. Pe lângă problemele apărute trebuia să se ocupe și cu căutatul banilor(drumuri la bancă, acte, etc.). Toate acestea i-au asigurat un stres în plus.

”Cum am putut să mă împrumut la bancă? Când eu nu am avut niciodată probleme cu banii? De ce nu m-am gândit și la aceste situații?” Acestea sunt vorbele lui.

Cum a început să profeseze din nou, a schimbat totul în ceea ce privește gestiunea finanțelor personale.

Și ghici ce? A început să își facă un fond de rezervă, să economisească și să caute și alte surse de venit. A realizat cât de important este să aibă un fond de rezervă pentru astfel de situații.

Ce este acest fond de rezervă despre care tot auzim?

Fondul de rezervă este acea sumă de bani pe care trebuie să o pui deoparte pentru o situație neprevăzută sau urgentă. De obicei acest fond de rezervă ar trebui să îți asigure cheltuielile pe o perioadă cuprinsă între 3-6 luni.

Un fond de rezervă poate să fie 3-6 salarii de ale tale puse într-un cont și de care ar trebui, efectiv, să uiți de acești bănuți. Dacă poți pune mai mulți bani în acest fond de rezervă, cu atât mai bine. Pune cât crezi tu că este necesar și cât crezi că te va mulțumi și te face liniștit pentru aceste situații neprevăzute.

Fondul de rezervă este una și același cu contul meu de economii?

Nu. Clar nu. Nu confunda fondul de rezervă sau de urgență cu contul de economii. După cum am spus fondul de rezervă este pentru acele situații de urgență, neprevăzute din viața ta. Nu confunda  situațiile urgente cu faptul că ți s-a stricat televizorul și vrei să cumperi altul! Iar contul de economii se face pe termen lung, sunt bani pe care îi poți folosi când ești la pensie, pentru facultatea copiilor sau pentru investiții.

Hai să vedem niște situații de urgență pentru care poți folosi fondul tău de rezervă:

  • Când rămâi fără job, iar în perioada aceasta vei avea nevoie de bani pentru a trece peste acestă situație.
  • când ai o urgență medicală(operație, tratament, îngrijiri spitalicești).
  • un deces în familie.
  • s-a stricat un bun(mașina, un utilaj), care reprezintă un bun necesar întreținerii tale. Deci, nu orice bun. Dacă nu faci bani cu mașina și o pornești doar așa să mergi cu ea până la cumpărături, așteaptă să o repari când iei salariul.

Te-ai prins la ce se folosește un fond de rezervă?

Cine ar trebui să aibă un fond de rezervă?

Consider că toți am putea avea un fond de rezervă, indiferent că avem venituri mari sau mici. Oricui i se poate întâmpla o situație neprevăzută și din cauza acelei situații să nu ai cu ce să te întreții pe o anumită perioadă de timp.

În principal ar trebui să aibă un fond de rezervă acele persoane care au o singură sursă de venit. Cei care au mai multe surse de venit, și mai bine venituri pasive, ei se vor descurca și trece mult mai ușor peste situații neprevăzute.

Fondul de rezervă nu îți asigură doar necesarul de bani care îți trebuie în aceste puncte cheie și urgente, dar îți va asigura și acea liniște interioară, confortul mental să treci mai ușor peste ele.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/04/fond-de-rezervă.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/04/fond-de-rezervă-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleDe multe ori majoritatea persoanelor nu au un fond de rezervă. Nici măcar nu știu ce este sau la ce ajută acest fond de rezervă. Discutam, acum câteva zile, cu un medic stomatolog care avea propriul său cabinet și din cauza unei lovituri la mână, a trebuit să închidă temporar...De la datorii la o viață prosperă!