Scriu acest articol pentru te ajuta ce să faci cu banii tăi prin a-ți da câteva exemple de investiții.

Cei mai mulți dintre noi își doresc să investească, dar nu știu în ce. Astfel ajungem de multe ori să ne întrebăm în ce putem investi?

De ce să investesc?

Majoritatea persoanelor care conștientizează faptul că trăim într-o lume nesigură financiar, au economii. Însă economiile lor sunt ori la saltea ori la bancă, unde dobânda este foarte mică. Ce facem cu aceste economii? Răspunsul este simplu. Îi investim. Și cei care nu au economii pot să înceapă să investească.

Investițiile reprezintă modul cel mai simplu de a pune banii tăi să muncească pentru tine. Respectă acest principiu simplu: răsplătește-te pe tine primul. Posibil de realizat prin economii și investiții. Investițiile tale îți vor aduce venit pasiv, adică nu vei face mare lucru pentru acest tip de venit, cum e de exemplu salariu, un venit activ, în care trebuie să mergi zilnic la job. Frumusețea venitului pasiv e că banii vin în cont iar tu te poți ocupa de orice alte activități plăcute ție și familiei tale. Poți să te dedici unei pasiuni, să petreci mai mult timp cu familia, să faci sport, excursii. Practic ai libertatea de a face ce dorești cu viața ta.

Dar cel mai important aspect, atunci când dispui de surse de venit pasiv, e lipsa stresului, a grijii zilei de mâine, a incertitudinilor lipsei banilor, a fricii de a nu fi dat afară, sau la vârsta pensionării a faptului că nu vei putea să te îngrijești corespunzător și vei depinde de ajutorul copiilor.

Ține-ți minte, acesta este un aspect important în viața oricărui om – lipsa banilor. Nu voi dezvolta, dar din acest motiv, apar certuri în cupluri, divorțuri, copii traumatizați în urma divorțurilor, boli legate de stres, boli psihice, sau persoane introvertite. Lipsa banilor acoperă o paletă întreagă de degradare la nivel uman, familial, social.

E foarte bine să ai venit activ, un job, o profesie, o activitate care să genereze bani, dar nu e minunat ca acesta să fie completat și de alte surse de venit,  precum cel pasiv.

Cum realizăm venitul pasiv?

Un venit pasiv poți să îl faci prin două modalități. Unul prin crearea de flux de numerar și doi prin câștig de capital(profit din vânzarea activelor).

Vă dau exemplu cumpărarea unui apartament. Fluxul de numerar este reprezentat de chiria încasată lună de lună, iar câștigul de capital se traduce prin vânzarea apartamentului la un preț mai mare decât cel pe care l-ai cumpărat, având un profit din urma vânzării.

Fiecare alege modalitatea care i se potrivește. Eu aleg fluxul de numerar. Știu sigur că lunar în cont voi avea o sumă de bani pe care pot conta, în schimb la câștigul de capital banii vin doar o singură dată, astfel trebuie să fii destul de inteligent financiar încât să nu îi cheltui și să îi reinvestești în alte active.

Sper că nu te-am încurcat când am zis investiții în active. Nu încurca veniturile tale, despre care am spus că pot active sau pasive, cu bunurile care le deții care la rândul lor pot fi active sau pasive. Numai că atunci când vorbim de un venit pasiv este foarte bine să avem așa ceva, însă în schimb când discutăm de bunuri pasive, nu este chiar bine. Un pasiv deținut este un bun care consumă bani și nu produce. De exemplu, o mașină personală este un pasiv. Vei consuma cu ea bani pe benzină, reparații, asigurări. Asta nu înseamnă că nu trebuie să deținem și pasive. Aceste pasive ne fac confortul în viață. Un activ este un apartament pe care îl închiriezi și care va produce lunar bani din chirie.

Exemple de investiții.

O să încerc să categorizez în ce tipuri de investiții poți plasa banii tăi.

1. Proprietăți imobiliare.

Și aici poți investi în case, apartamente, garsoniere, spații pentru birouri, magazine, depozite, garaje pentru depozitare, terenuri intravilane sau chiar și extravilane. Dacă ești începător și te atrag proprietățile imobiliare poți începe prin achiziția unei garsoniere. Sunt mai ieftine și se închiriază foarte bine. Garsonierele sunt un exemplu foarte bun de generare a unui venit pasiv prin producere de flux de numerar. În schimb terenurile intravilane și cele extravilane sunt foarte bune pentru realizarea unui profit din vânzarea acestui activ. Prețurile lor cresc de la an la an, așa că poți cumpăra terenurile, le deții un an, doi și le revinzi. Știu cazuri în care s-au revândut chiar și la prețuri duble față de prețul achiziției.

2.  Diferite titluri cu valoare negociabilă.

Aici avem acțiuni, obligațiuni, opțiuni de cumpărare de acțiuni, fonduri de investiții (fonduri mutuale), bonuri și bilete de tezaur, fonduri cu risc ridicat. Despre ele am scris și în alte articole pe care le găsești în categoria Investițiile la bursă .

3. Societăți comerciale.

Da, poți investi în societăți comerciale atât ca investitor activ în gestionarea afacerii, dar poți investi doar banii fără să te implici. Un fel de Business Angels.

Printre alte exemple de investiții sunt francizele. Dacă te interesează investiția în francize poți intra pe francize.ro și în funcție de bani pe care îi deții și domeniul care te interesează caută o franciză pe placul tău. Afacerile în franciză reprezintă un sistem de afaceri testat pe piață, astfel tu vei cumpăra o licență pentru a folosi un sistem deja existent. Un model de franciză este McDonald’s. Acum însă poți alege o franciză cam din orice domeniu. Poate să fie o agenție imobiliară, un salon de masaj, o cafenea, chiar și o spălătorie auto.

4. Materii prime.

Aici vorbim de metale prețioase, aurul, argintul, dar și materii prime precum ar fi benzina, grâul, zahar, etc.

5. Proprietate intelectuală.

La fel de bine poți scrie o carte, să creezi un produs sau o invenție. Acestea vor fi protejate prin drepturi de autor, marcă înregistrată sau brevet de invenție. Când cineva îți va folosi aceste opere de creație individuală vor plăti. Aceste exemple de investiții reprezintă venit pasiv – îl creezi o singură dată și banii vor veni permanent; de fiecare dată când cineva îți va folosi proprietatea intelectuală.

6. Investiții în valută.

Valutele se tranzacționează pe piața Forex. Nu intru în detaliu. Doar dacă ești experimentat îți recomand.

Mai sunt foarte multe exemple de investiții precum criptomonedele, care sunt la modă în zilele noastre. Vom găsi criptomonede precum Bitcoin, Ethereum, Ripple și multele altele.

Ideea este că trebuie să fii foarte deschis pieței și tehnologiei, bine informat și hotărât. Dacă ești pregătit să investești vei găsi sigur tipul de investiție care ți se potrivește. Mai sus ți-am dat doar câteva exemple de investiții, sunt sigur că mai știi și multe altele. Lasă un comentariu dacă știi alte tipuri de investiții sau dacă ai experiență cu vreo investiție.

Acționează acum! De multe ori frica ne paralizează. Dacă te-ai decis în ce vrei să investești și pe măsură ce vei studia investiția respectivă, vei acumula multe informații valoroase care te vor face pregătit să faci prima ta investiție.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/01/exemple-de-investiții-1024x768.jpeghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/01/exemple-de-investiții-150x150.jpegEducatia financiarăArticoleScriu acest articol pentru te ajuta ce să faci cu banii tăi prin a-ți da câteva exemple de investiții. Cei mai mulți dintre noi își doresc să investească, dar nu știu în ce. Astfel ajungem de multe ori să ne întrebăm în ce putem investi? De ce să investesc? Majoritatea persoanelor care...De la datorii la o viață prosperă!