Oare există părinte care să nu înțeleagă importanța și necesitatea de a face educație financiară pentru copii. Cred că nu! Dacă nu îți educi copilul despre bani și valoarea lor este timpul să o faci!

Eu am realizat că unii fac acest lucru, alții deloc printr-o activitate la grădinița copilului meu.

Mi-a plăcut foarte mult tema făcută, cu ocazia zilei copilului, 1 iunie, la grădiniță. Pe lângă alte activități, doamna lor, i-a rugat pe fiecare în parte, să aducă de acasă, câte o jucărie sau mai multe. Acelor jucării li se făceau câte un preț, iar copii trebuiau să cumpere, unul de la altul, jucării.

Ideea și activitatea în sine a fost una interesantă și plină de învățături legate de valoarea banului, dar și alte lecții pe care le voi dezvălui mai jos.

Să fi văzut copiii cum cereau bani de la părinți sau se lăudau că au spart pușculița. Parcă erau niște oameni în toată firea… Asta am, asta nu îmi place, mi-o doresc pe asta… îmi place mașina dar nu culoarea ei, e prea scumpă… Pe a mea am cerut 3 foi verzi, și aceasta pe care o vreau eu face 5… De ce?

Tot felul de dileme, exact cum avem și noi. Nu mai zic de cumpărăturile de impuls. Acestea erau la ordinea zilei, și din senin vedeai cum bătaia se dă pe câte o jucărie mai deosebită… Parcă era bătaie la tigăi la vreo deschidere de magazin.

Ce am observat? Unii copii nu au strâns bani niciodată, nu știau că poți cumpăra cu acele foi, nu știu că puțini bani înseamnă puține jucării și multe foi, multe jucării. Grav, nu este la ei, ci la părinții lor, care nu reușesc și nu conștientizează importanța de a face educație financiară pentru copii.

Ok, ce au învățat ei?

Banii și valoarea lor.

Din această activitate copii au învățat ce sunt banii, dar și valoarea acestora. Cu un leu cumperi mai puțin decât ce poți cumpăra cu 2 lei. Sau, precum, unele produse, nu merită prețul… M-a amuzat foarte tare o fetiță care spunea că nu dorește plușul cu toate că este frumos, deoarece i se pare că este foarte scump și rămâne cu puțini bani, astfel nu își va permite și alte jucării. Au învățat că acele foi sau bancnote sunt valoroase și nu trebuie folosite oricum ci cu un scop anume și precis. Un lucru important, pe care l-au descoperit a fost faptul că, au învățat să aleagă jucăria de care au nevoie, care îi lipsește, pe care nu o are acasă. Nu au luat jucăria pe care și-o doresc ci pe cea de care au nevoie.

Așa este și în viața adulților… haideți să cumpărăm lucruri necesare, nu „dorințe”. Oricum suntem nevoiți să cumpărăm obiecte necesare, care ne trebuie, dacă ne luăm și obiecte care nu ne trebuie vom ajunge să facem datorii.

Dacă și părinții sunt educați financiari, atunci și copii sunt.

A fost de salutat și de apreciat inițiativa doamnei. Sunt bucuros că se fac astfel de lucruri în școlile și grădinițele românești. Dar… întotdeauna există un mare dar… Educație financiară pentru copii, e un obiectiv pe care ar trebui să îl aibă fiecare părinte sau familie pentru copilul lor, acasă. Dacă un părinte este educat financiar, în mod sigur se vede și la copii. Am putut exact să ”citesc” acei părinți care se ocupă de copii din punct de vedere financiar. Am observat copii care știau ce valoare au banii, care nu dădeau bani pe jucăria cutare pentru că „e o prostie” sau „nu merită banii mei”, „nu am spart pușculița să îmi iau toate jucăriile, trebuie să merg și la mare”.

Învață copii să economisească.

În urma acestei zile de shopping a copiilor, i-am explicat destul de clar copilului meu, de ce l-am pus să economisească și să strângă bani în pușculiță.

– Dacă acum nu aveai bani, nu îți permiteai nimic! Ai văzut ce bine că ai avut economiile tale?

Știi ce a spus?

– De azi înainte voi strânge tot mărunțișul din casă, să nu rămân fără bani.

De fiecare dată îi spun copilului meu că pun bani lunar într-un cont, ca și economie, și îl întreb dacă vrea să mă ajute și el cu banii din pușculița lui. Mi-o dă tot timpul. Știe că acei bani sunt pentru viitor și pentru a ne fi nouă mai bine.

Noțiuni.

Un alt element important, atunci când oferi educație financiară copilului tău, este faptul că acesta va învăța de la vârstă mică diferite noțiuni, dar și sensul lor. Va învăța ce înseamnă economisire și de ce trebuie făcută, ce este banca și de ce ducem banii acolo, cumpărături inteligente din punct de vede financiar, investiții, bugete, împărțirea banilor.

Sunt noțiuni foarte importante, care îl vor ajuta pe viitor să ia deciziile corecte în ceea ce privește finanțele sale.

Educație financiară pentru copii.

Educație financiară pentru copii

Părinți nu neglijați acest aspect al vieții! De multe ori învățăm lucruri inutile care nu ne vor ajuta vreodată și uităm importanța finanțelor și a gestiunii corecte a banului din viața noastră. Din acest motiv facem mari greșeli în ceea ce privește cheltuirea banilor, economisirea și lipsa investițiilor.

Nu dorim să facem să o proastă educație financiară pentru copii, iar aceștia să repete greșelile pe care le-am făcut noi. Astfel e bine să avem grijă la acest aspect în relația cu copii. Alături de alte teme, precum ar fi sănătatea, educația sexuală, iubirea, respectul, sportul cu beneficiile sale, și educația financiară trebuie situată pe același piedestal, ca importanță și învățat în sânul familiei.

Un alt articol legat de educație financiară pentru copii îl găsești aici.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/06/shop-2964741_640.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/06/shop-2964741_640-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleOare există părinte care să nu înțeleagă importanța și necesitatea de a face educație financiară pentru copii. Cred că nu! Dacă nu îți educi copilul despre bani și valoarea lor este timpul să o faci! Eu am realizat că unii fac acest lucru, alții deloc printr-o activitate la grădinița copilului...De la datorii la o viață prosperă!