Datoriile noastre cele de toate zilele…

Datoriile, în mod clar, sunt un mijloc de a ne aduce aminte de greșelile financiare făcute în trecut. Iar la un moment dat acestea vin tăvălug peste noi. Este important să ne păstrăm datoria la niveluri rezonabile și ușor de gestionat. Chiar și pentru cei care gestionează datoriile bine, schimbările neașteptate din viață pot duce la dificultăți în ceea ce privește plata lor.

Visezi să trăiești fără povara datoriilor excesive care atârnă peste cap? Este posibil, dar nu ușor. Datoria gratuită necesită disciplină financiară, tot timpul. Pentru a deveni liberi și pentru a vă menține o viață fără datorii, încercați următorii pași:

Aruncă o privire la buget.

Când ne aflăm în dificultate cu datoriile, primul pas este să aruncăm o privire la buget. Găsirea unor modalități de reducere a cheltuielilor inutile ne poate ajuta să plătim datoriile. Fiecare persoană care trăiește fără datorii are un buget financiar și o urmează. Un buget financiar nu trebuie neapărat scris, poți la fel de bine să îl vizualizezi mintal. Fără a calcula cheltuielile curente și cele ocazionale, nu vei ști niciodată pe ce se duc banii tăi.

Nu are rost să intru în detalii legate despre buget și ce trebuie să urmărești pentru o bună planificare a acestuia. Am scris despre buget un articol pe care poți să îl vezi aici.

Scapă de datoriile existente.

Acesta este, evident, un pas important pentru a trăi un stil de viață fără datorii.

În primul rând nu mai fă alte datorii. Nu te mai împrumuta de la bancă, nu mai accepta cărți de credit. În principal, urmărește, ca atunci când te împrumuți să nu îi cheltui pe lucruri sau bunuri pasive. Acestea sunt bunuri care nu produc bani pentru tine. Ai ai exemplu orice obiect din casă, de la o canapea, televizor până la cele mai mici obiecte, sau electrocasnice. Dacă cumperi un laptop și îl folosești pentru a câștiga bani cu el, este ok să te împrumuți, să îl cumperi. În schimb, dacă îl cumperi pentru jocuri și filme, mai bine amână și cumpără-l cu bani strânși.

Plătește facturi și rate de la timp sau orice altă datorie purtătoare de dobânzi. Astfel vei economisi banii pe care trebuia să îi dai pentru acele dobânzi sau chiar penalități. Sunt unele datorii, precum impozitele pe casă, dacă le plătești la începutul anului ai o facilitate de 10% din sumă. Plătește pentru a economisi acei 10% și pentru a-i folosi să acoperi altă datorie.

Începe cu datoriile mici. Chiar dacă nu vei simți rapid acei bani în buzunarul tău, la nivel psihologic, efectul este garantat. Vei fi mult mai impulsionat și hotărât să găsești soluții pentru a scăpa de datorii.

Ai grijă la cheltuielile minore. Știi despre ce vorbesc, nu? Cele care se duc pe covrigi, țigări, cafea în oraș, sandwich, etc. Adună-le și te vei speria! Dacă ai o viață echilibrată vei reuși să îți iei pachet de acasă, pentru serviciu sau să te trezești mai repede și să bei o cafea acasă. Suma aceasta care se duce pe nimicuri, adunată lunar, îți va plăti cu ușurință una din datorii.

Venituri suplimentare.

Datoriile tale se leagă în mod automat și de veniturile tale. Poate câteodată, indiferent că ai grijă pe ce se duc banii tăi, efectiv aceștia nu îți ajung.

Soluția!

Mărește-ți veniturile. Poți, destul de bine, să îți mai iei un job dacă timpul îți permite. Sau să cauți un job mai bine plătit care îți va aduce surplusul de bani necesari. Nu uita, tot timpul să investești în educația ta pentru a deveni cât mai pregătit profesional. Doar așa vei găsi mai ușor un job mai bine plătit. Dacă te plângi și dai vina pe altcineva, nu îți va folosi la nimic.

O altă soluție pentru a obține venituri suplimentare este să vinzi bunuri de care nu mai ai nevoie, astfel cu banii obținuți să mai plătești din datorii.

Cum să rămânem fără datorii după ce am scăpat de ele.

Unul dintre cele mai mari greșeli pe care poți să îl faci după ce a ai scăpat de datorii este să revii la obiceiurile vechi. Adică, la a începe să faci din nou datorii. Sau dacă ți-ai schimbat jobul și câștigi mai mult, sfatul meu este să plătești datoriile până scapi de ele și apoi cu banii câștigați în plus, strânge-i. Vor veni poate perioade dificile în viața ta. Când ai bani să le depășești, sigur nu vei mai face datorii.

O viață plină de datorii poate provoca un dezastru asupra finanțelor noastre. Poate fi și cauza stresului nejustificat. Căutând ajutor la primul semn de probleme și încercând să respecți câteva sfaturi(precum cele de mai sus) de bun simț, poți preveni situații complicate, jenante și chiar conflictuale cu partenerul tău de viață.

P.S. Un articol fain legat de cum să scapi de datorii vine de la celebrul Robert Kiyosaki. Articolul este în engleză și îl găsești aici.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/05/Datoriile.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/05/Datoriile-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleDatoriile noastre cele de toate zilele... Datoriile, în mod clar, sunt un mijloc de a ne aduce aminte de greșelile financiare făcute în trecut. Iar la un moment dat acestea vin tăvălug peste noi. Este important să ne păstrăm datoria la niveluri rezonabile și ușor de gestionat. Chiar și pentru...De la datorii la o viață prosperă!