Datorii bune, datorii rele… of, dacă am ști diferența dintre ele, bine ne-ar mai fi!

Am să încep cu o scurtă povestire din copilărie… Pe când eram copil și trăiam, nu într-o familie bogată sau măcar din pătura de mijloc, ci eram și noi ca majoritatea românilor, săraci. Ce însemna pentru mine sărac. Te rugai o lună la părinți să îți cumpere o pereche de blugi sau un tricou. Acest ”set de haine” reprezentau practic al doilea rând de haine din totalul pe care îl aveam. Sau când se organizau excursii cu școala, iar ai tăi nu găseau bani nici de-al dracului. Nu mai zic când era ziua cuiva și nu îți trebuia decât bani pentru un buchet de flori sau o sticlă de ceva… și cereai, și cereai, și atât… Normal, că ajungi printr-un colț al casei frustrat, supărat, lovind cu pumnii în pernă, buhăit de plâns și cu niște promisiuni făcute ție însuși.

Ce promisiuni?

Să am bani! Copii mei să nu sufere, să îmi permit lucruri normale care îmi trebuie în mod curent, și așa mai departe.

Să nu credeți că părinții mei erau săraci lipiți pământului… dar datoriile, facturile, cei patru copii, școala și altele făceau ca banii să nu ajungă niciodată de la lună la lună. Și cel mai important lipsa educației financiare…

A mers planul meu?

Te anunț că în prima parte a vieții mele, nu am ținut deloc cont de promisiunile mele. Una din promisiuni era să nu ajung vreodată un angajat doar din necesitatea de a câștiga bani pentru întreținere și să am un job cu atribuțiuni care nu îmi fac plăcere. Ghici ce? Exact așa am ajuns!

Am intrat în același cerc vicios al părinților mei. M-am angajat, am simțit puterea banilor și cât de mult aveam nevoie de ei… apoi m-am căsătorit, au venit și copii, ce să fac? Să renunț la job pentru vreun vis irealizabil, când am guri de hrănit?

Cum e să te simți mizerabil și neputincios când tu muncești, poate toată ziua, iar alții freacă menta, pe românește, și o duc înzecit mai bine ca tine.

Am dat vina pe părinți, pe școală, pe lipsa îndrumării, pe lipsa relațiilor(pilelor), etc… pe toate mai puțin pe mine.

Apoi ușor, ușor am văzut și o lume a oamenilor bogați, care nu freacă menta, care au capul pe umeri și cel mai important fac ceea ce le place. Cititul și educația financiară m-au ajutat să văd unde greșesc…

Schimbările ce au urmat!

Am renunțat din start să mai dau vina pe altcineva decât pe mine însumi. Nu faceți această greșeală. Voi și deciziile voastre v-au dus pe drumul unde sunteți acum. Dacă nu ai făcut ceva în viața asta a ta, e doar vina ta. Nu zice nimeni, că dacă ați fi fost îndrumați corect nu făceați o altă școală sau vă specializați într-un lucru care vă plăcea și vă aduce venituri mult mai mari.

Am un secret! Poți face acest lucru ACUM! O facultate, o școală, o afacere… poate însemna un nou început pentru tine. Ce contează dacă ai greșit prima facultate și te apuci de a doua, sau ai dat faliment de 10 ori până acum, poate a 11-a oară va fi cu succes și vei recupera toate investițiile inițiale și vei rămâne cu bani cât să trăiască și nepoții tăi. Ce contează dacă ai 20 sau 50 de ani? Nimic! Hai curaj!

Educația e foarte importantă în procesul ăsta de făcut bani. Învață, citește vorbește cu oameni peste nivelul tău. Caută prieteni mai bogați, și financiar și intelectual. Cu ei te vei ridica și vei dori să ajungi ca ei. Va fi greu pentru că vei ieși din zona ta de confort, dar na… așa vei ajunge unde îți dorești.

Mi-am schimbat mentalitatea legată de bani. Să știi de la mine că banii nicidecum nu sunt ochii dracului, și nu toți bogătanii din lume sunt hoți și fac ”învârteli„.  Încearcă să apreciezi drumul și mai puțin rezultatul final. Etapele preliminare sunt cele mai importante și îți vor da cele mai mari satisfacții și confirmarea că ești pe drumul corect.

Cam care ar fi începutul ieșirii din acel cerc vicios?

Datoriile… bată-le-ar norocul să le bată!

La început spuneam de acel cerc vicios în care îți iei un job, câștigi niște bani, permite-mi să îți spun că este mărunțis, față de cât ai putea câștiga. Vin copii, faci un credit, apoi al doilea, chiar și al treilea, ai nevoie de mașină, vine și un leasing… poc, chiar poc-poc… Ești plin de datorii. Viața te-a prins și încă cum! Ai intrat în lumea oamenilor ”normali”, cu rate, cu credite, cu împrumuturi de pe la prieteni, etc. Și încerci să cauți o cale de salvare din capcana pe care singur ți-ai creat-o.

Sunt multe lucruri de discutat și fel de fel de soluții cum să scapi din acest cerc vicios, însă astăzi voi vorbi despre datorii. Nu cum le-ai făcut, că asta știm toții. Nici măcar nu cum să scapi de ele. Am mai vorbit despre acest lucru în acest articol. Voi vorbi ce fel de datorii să faci pe viitor, ce datorii să faci pentru a crește financiar și ce datorii să nu faci, mai exact vom discuta despre datorii bune, datorii rele.

Datorii bune, datorii rele.

Când vorbim de datorii bune, datorii rele mă refer în mod exact la destinația banilor tăi. Efectiv, pe ce se duc ei.

Să nu vorbim de datoriile curente, acele datorii prin care tu îți plătești lumina, gazul, apa, cumperi de mâncare. Oricine trebuie să le facă pentru a supraviețui. Ele vor reprezenta o parte din cheltuielile tale curente indiferent că ești sărac și bogat.

Datoria rea sau datoria care te face mai sărac.

Cred că toți am făcut astfel de datorii, sau încă le mai avem. Sunt acele datorii în care tu cumperi un bun, produs sau serviciu și care nu îți va produce nimic sau nici un ban.

Să vedem câteva exemple. Atunci când îți faci un credit de nevoi personale să mergi și tu ca omul într-o excursie mult visată… Oare e datorie rea sau bună? E rea. Practic ce ai făcut! Te-ai împrumut de niște bani, la care vei adăuga și dobânda pentru o perioadă lungă de timp, să mergi într-o excursie de o săptămână. A fost frumos în vacanță, așa-i? Cine a stat cu brumata(așa îi zic eu la bere) în mână, a simțit briza mării, sau aerul proaspăt de munte? Dar încă ceva! Cine s-a făcut cu o datorie frumoasă timp de 1, 2 sau 5 ani? Exact, tu!

Sau vrei și tu o mașină super tare, sau mai puțin super tare, să te plimbi și tu prin cartier și să zică lumea de tine ce bine ai ajuns. Dar nu ai bani de mașinuță. Așa că te duci la bancă, o cumperi și gata ești invidiat de toți. Știai că este un bun de consum și o dată ce ai cumpărat-o ai și pierdut deja 30-40% din valoare ei. Dar datoria ta de la bancă este aceeași.

Alte exemple de datorii rele sunt datorii pe care le faci cumpărând bunuri de consum, care nu produc nici un ban. Aici întâlnim o vastă paletă, de la telefoane, televizoare mari cât peretele, laptop-uri, electrocasnice, haine și multe altele.

Nimeni să nu mă înțeleagă greșit. Avem nevoie de aceste bunuri în viața noastră. Ele ne aduc un plus de mulțumire și satisfacție. Dar hai să le cumpărăm cash. Pentru bunuri care nu produc decât costuri nu trebuie să facem credite. Pentru aceste bunuri întotdeauna să strângi bani și când îi ai abia atunci poți cumpăra orice produs vrei tu.

Datorii bune.

Nu te teme de bancă pentru astfel de datorii. De ce să nu iei bani de la bancă dacă de pe urma acelor bani vei produce mai mulți bani.

Să îți dau un exemplu din investiții imobiliare(dacă tot îmi place domeniul). Faci un credit pentru a cumpăra un apartament. Rata este de 1000 lei, tu îl dai în chirie cu 1500 să zicem. Sumele sunt ipotetice, doar pentru a înțelege unde bat. Ce câștigi? În primul rând vei câștiga cei 500 lei, din care scazi impozitele către stat. Scuze de această paranteză, dar nu fi bișnițar, fii om de afaceri, așa că plătește statului ce este de plătit. Apoi ce mai câștigi din urma acestei afaceri? Da, cineva plătește creditul în locul tău. Asta zic eu că este o datorie bună.

De obicei, o datorie bună este o datorie pe care o faci pentru a produce alți bani. Faci un curs de perfecționare și din urma lui vei câștiga mult mai mult, sau cumperi o mașină care te ajută în afacerea ta, sau un laptop cu care muncești. Da acestea sunt datorii bune. Produc bani. Observi că mașina sau laptop-ul l-am dat exemplu și la datorii bune dar și la cele rele. Nu contează ce bun iei, contează ce faci cu el, în primul exemplu sunt doar pasive, iar în partea a doua sunt active.

Când dorești să scapi de cercul vicios al sărăciei, ar trebui să înveți despre datorii bune, datorii rele și cum să profiți de cele bune și să scapi de cele rele.

Sper că ai tras niște concluzii din acest articol. Niciodată nu este prea târziu să devii liber financiar.

P.S. Pentru cineva foarte drag mie! Nu îți pierde speranța!

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/05/paper-3190198_640.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/05/paper-3190198_640-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleDatorii bune, datorii rele... of, dacă am ști diferența dintre ele, bine ne-ar mai fi! Am să încep cu o scurtă povestire din copilărie... Pe când eram copil și trăiam, nu într-o familie bogată sau măcar din pătura de mijloc, ci eram și noi ca majoritatea românilor, săraci. Ce însemna...De la datorii la o viață prosperă!