Cumpărare casă sau închiriereExistă momente în care este mai bine ca o persoană să închirieze, dar cel mai adesea proprietatea asupra locuinței are multe beneficii și avantaje… Când te gândești la proprietatea asupra locuinței, trebuie să îndrepți atenția asupra avantajelor. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, vei găsi că proprietarul de locuințe merită riscurile și dezavantajele.

Într-adevăr, în România, majoritatea persoanelor au sau se gândesc să achiziționeze o casă. Față de țările din vest, precum Germania, Anglia sau chiar și peste ocean, în  Statele Unite ale Americii, unde majoritatea populației preferă să stea în chirii, la noi, mulți se gândesc la propria casă. Să spunem așa, avem simțul proprietății dezvoltat.

Însă sunt și persoane, într-un procent ridicat, care nu doresc să aibă propria locuință. Mulți din ei nu dispun de bani pentru a achiziționa propriul imobil. Sunt cazuri unde nu au bani nici măcar de avans – aici vorbim de o proastă gestionare a veniturilor lor. Sau sunt persoane care practic nu vor să se complice cu băncile. Foarte mulți și-au luat credite – credit în franci elvețieni – acum le este foarte greu de rambursat aceste credite. Cunoști foarte bine scandalul național cu francii elvețieni, unde practic cei care aveau credit în această monedă s-au trezit cu majorări imense ale ratelor creditelor în urma creșterii prețului francului elvețian. Clar, aici se vede educația financiară precară a persoanelor care s-au împrumutat în altă monedă decât cea națională, sau în moneda în care sunt plătiți.

Studiile recente arată că există multe avantaje atât pentru proprietari, cât și pentru comunitate pentru a avea propria locuință, inclusiv educația crescută pentru copii și un venit anual mai mare pentru copii. În afară de acestea, mai jos sunt enumerate  câteva dintre avantajele principale pentru a avea propria casă.

Stabilitate

De multe ori, multe persoane văd prin faptul că propria locuință îi țin pe loc și nu pot să își schimbe orașul sau țara în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Însă nu acesta este adevăratul motiv – oricând poți da spre închiriere locuința- cineva va plăti rata în locul tău. Poate vei obține și un profit reușind să închiriezi locuința cu o sumă mai mare decât costurile cu aceasta(rata, impozit, reparații).

Deci, nu acesta este motivul.

Însă consider că având propria locuință vei asigura o stabilitate atât ție cât și familiei tale. Copii tăi vor frecventa aceeași școala, vor avea aceeași prieteni timp de mulți ani, din acest motiv le vei asigura o stabilitate emoțională.

Din punct de vedere financiar, vei ști întotdeauna datoria cu casă(cu mici fluctuații care nu influențează decisiv datoria), vei putea să faci economii-acest fapt îți va asigura stabilitate financiară.

Cunoscând foarte bine zona și orașul vei putea oricând să cauți noi oportunități de investiții-apartamente de cumpărat, afaceri de deschis și care nu sunt prezente în cartierul tău, etc.

Consolidarea datoriilor

Dacă ai nevoie, poți refinanța un împrumut ipotecar pentru a consolida alte datorii (o oportunitate pe care nu o ai dacă alegi chiria).

Echitate

În loc să faci plăți în buzunarul unei persoane, vei construi capitaluri proprii în propria ta casă. Aceasta este adesea una dintre cele mai mari investiții ale unei persoane. De multe ori, auzim persoane care spun că stau în chirie de 5-10 ani. Acești ani puteau să reprezinte bani direcționați către propria lor casă. Dacă nu faci acest lucru, gândește-te că la durata creditului trebuie să aduni și acești ani de chirie. Când plătești casa ta, tu ești cel care avansează, nu proprietarul. Apoi, poți utiliza acest echilibru pentru a planifica obiective viitoare, cum ar fi educația copilului tău sau pensionarea mai devreme.

Este a ta!

Când deții o casă, faci ce vrei cu ea. Nici un proprietar nu va veni să îți impună ceva, așa cum se întâmplă atunci când închiriezi. Ai libertatea să decorezi, să reamenajezi, să te extinzi cu noi spații, dacă stai la casă. Poți avea un animal de companie sau două. Nimeni nu poate să intre și să-ți inspecteze casa și să te amenințe cu evacuarea.

Cumpărarea unei locuințe este o decizie importantă. Este adesea cea mai mare achiziție pe care o face o persoană în viața sa. Propria locuință are și unele responsabilități sporite și nu este pentru toată lumea. Există unele dezavantaje pe care ar trebui să le iei în considerare.

Sunt multe alte motive pentru care unele persoane preferă să stea în chirii, decât să dispună de propria proprietate. Și la fel cu faptul de a avea avantaje când dispui de propria locuință, așa sunt și avantaje când stai în chirie.

Să vedem dezavantajele de a avea propria locuință, sau mai bine zis avantajele de a locui cu chirie.

Cheltuieli cu impozite și întreținere

Cheltuielile lunare pot crește, în funcție de unele situații imprevizibile. Se poate sparge o țeavă, și să văruiești în urma unor inundații de la vecini, să plătești profesioniști pentru verificarea instalațiilor electrice și de gaz. Când ești chiriaș aceste lucruri cad în sarcina proprietarului. Chiar dacă plățile lunare sunt aceleași, ca și proprietar de casă trebuie să plătești impozitele pe proprietate, toate utilitățile și toate costurile de întreținere pentru locuință. Ca și chiriaș vei putea beneficia de o locuință mobilată și utilată cu toate electro-casnicile necesare, însă ca proprietar va trebui să le achiziționezi.

Vânzare rapidă a casei

Vânzarea unei case poate fi un proces complex și consumator de timp, în caz că dorești să te muți, nu este cazul când stai în chirie. Ca și chiriaș notifici proprietarul, plătești toate soldurile la zi și ești liber să pleci.

Riscul de amortizare

În unele zone cu prețuri supraîncărcate, poate exista riscul ca locuința să se deprecieze în loc să crească valoarea, dacă prețurile scad. Dacă apoi vinzi casa, este posibil să nu obții suficienți bani pentru a rambursa ipoteca. Vei datora banii băncii creditoare.

Posibilitatea de blocare a pieței

Dacă, dintr-un anumit motiv, nu vei reuși să plătești ratele, vei fi în situația de fi executat silit. Acest lucru poate duce la pierderea casei tale, a sumelor de bani cheltuiți cu rata până în momentul respectiv. Un element important va fi imposibilitatea de a mai accesa credit pe viitor. Toate instituțiile bancare te vor avea în baza de date ca rău platnic.

Depinde doar de tine ce alegi: cumpărare casă sau închiriere!

Atunci când te gândești la propria locuință, trebuie să pui în balanță atât avantajele cât și dezavantajele. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, vei ajunge la concluzia că proprietarul de locuințe merită riscurile și dezavantajele.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2017/12/Cumpărare-casă-sau-închiriere-1024x683.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2017/12/Cumpărare-casă-sau-închiriere-150x150.jpgEducatia financiarăInvestiții imobiliareExistă momente în care este mai bine ca o persoană să închirieze, dar cel mai adesea proprietatea asupra locuinței are multe beneficii și avantaje... Când te gândești la proprietatea asupra locuinței, trebuie să îndrepți atenția asupra avantajelor. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, vei găsi că proprietarul de locuințe merită...De la datorii la o viață prosperă!