Investițiile în fondurile mutuale sunt unele din cele mai simple investiții pe care le poți să le alegi de pe piață. De multe ori nu înțelegem termenul și renunțăm. Credem că este destul de complicat să investim în acest tip de investiție. Am să îți arăt cât de simplu este și ce ușor poți investi.

Ce sunt fondurile mutuale?

Pe înțelesul tuturor, fondurile mutuale sau fondurile deschise de investiții, nu fac altceva decât să găsească investitori ca mine sau ca tine, noi fiind investitorii, și pentru a ne investi banii în acțiuni, obligațiuni, instrumente ale pieței monetare și alte titluri de valoare. Fondul mutual este un pachet alcătuit din mai multe investiții individuale. Fondurile mutuale oferă, de asemenea, management profesional și diversificare. Ei fac o mare parte din munca ta de investiții pentru tine.

Un fond mutual este un tip special de companie, denumite societăți de administrare a investițiilor(pe scurt SAI). Acestea administrează bani de la mulți investitori și îi investește în numele grupului, în conformitate cu un set de obiective specificat. Are ca scop atragerea de resurse bănești și a-i plasa în instrumentele financiare alese.

În schimbul banilor pe care îi acordă fondului, investitorii primesc unități de fond.

Cum aleg fondul mutual care mi se potrivește?

În funcție de nivelul de risc vei găsi mai multe tipuri de fonduri de risc. Va trebuie doar să decizi ce fond mutual ți se potrivește ție.

– Fonduri monetare: risc minim, banii sunt investiți 90% în instrumente monetare – conturi curente și economii, depozite și obligațiuni.
– Fonduri de obligațiuni : risc mediu-scăzut. Banii sunt investiți  cel puțin 90% in instrumente financiare cu venit fix -obligațiuni municipale, de stat sau corporative.
– Fonduri diversificate: risc mediu-ridicat. Sunt investiții echilibrate cu plasamente 55% in instrumente monetare și obligațiuni și maxim 45% in acțiuni.
– Fonduri de acțiuni: risc ridicat, peste 45% din bani sunt investiți in acțiuni. Este cea mai riscantă categorie deoarece acest tip de fond este extrem de expusă la fluctuațiile bursiere.

De ce să investesc într-un fond mutual?

Este cea mai simplă  și ieftină metodă de a investi banii.

După cum am spus, acestea sunt deschise de societățile de administrare a investițiilor, iar investiția ta va avea parte de un management profesional. Astfel vei avea parte de o echipă specializată. Ea va fi cea care va lua deciziile de investiții pentru tine, în baza unor analize detaliate. În funcție de evoluția pieței, administratorii fondului în care ai investit pot să modifice portofoliul, astfel încât obiectivele financiare setate să fie realizate.

 Nu necesită cunoștințe avansate de finanțe.

Un alt motiv pentru care ar trebui să investești într-un fond mutual este faptul că nu ai nevoie de cunoștințe avansate de finanțe. Trebuie să alegi doar fondul care ți se potrivește profilului tău de risc și să ai grijă la comisioanele de administrare și de retragere. De restul se vor ocupa specialiștii din cadrul fondului.

Diversificarea portofoliului.

Diversificarea portofoliul este un alt avantaj pe care îl oferă fondurile mutuale. În funcție de profilul tău de risc poți să alegi fonduri cu grad de risc minim. Aici vom întâlni un plasament preponderent in titluri de stat. Sau poate cu grad de risc mediu unde vom întâlni plasamente atât în acțiuni cât și instrumente financiare mai puțin expuse schimbărilor economice. Nu în ultimul rând avem și fondurile cu risc ridicat unde banii se plasează preponderent în acțiuni. Riscul de a pierde banii sunt mari dar și câștigurile pe măsură. Dacă în fondurile cu grad mic de risc randamentele sunt undeva până la 5% la cele cu grad ridicat poate să atingă și valori de peste 10%.

Posibilitatea de a retrage banii oricând dorești.

Un alt avantaj important, de luat în calcul, al plasamentelor la fondurile mutuale îl reprezinta posibilitatea de a retrage oricând banii. Acestea sunt obligate prin lege sa accepte oricând răscumpărarea unităților emise.

Ține cont că pentru câștigurile obținute din investiția ta în fondurile mutuale se aplica o cotă de impozit de 16%, indiferent de perioada de deținere sau achiziție.

Criterii alegere fond de investiții.

Rentabilitatea fondului.

Cel mai important criteriu de care trebuie să ții cont este rentabilitatea fondului în care vrei să investești. Aceasta este exprimată procentual și poate să scadă sau să crească. Verifică de la deschiderea fondului respectiv ce rentabilitate a avut fondul și caută unul care are un randament în jur de 10-12%.

Ține cont, că rentabilitatea îți arată doar evoluția fondului respectiv din trecut și nu reprezintă o garanție pentru viitor. În ciuda caracteristicilor distinctive ale fondurilor mutuale – performanță, filosofie de management și obiective de investiții – când alegi un fond mutual trebuie să o faci în contextul planului financiar global. Examinarea unor caracteristici precum performanța trecută nu ar trebui să fie criteriul principal. Punctul tău de plecare ar trebui calculate în funcție de prioritățile tale financiare, de resursele tale, de abordarea ta în diversificarea investițiilor, de dorința ta (sau lipsa acesteia) de a accepta volatilitatea pieței; și orizontul de timp pentru o anumită investiție.

Atunci când comparăm performanța fondurilor, este de asemenea înțelept să privim dincolo de rezultatele unui an sau doi ani. Majoritatea experților sugerează că o “fereastră” mai mare de 5 până la 10 ani oferă o imagine mai clară a performanțelor istorice. Are fondul performanțe bune în acest orizont de timp mai lung? Orice fond poate avea un an bun sau unul rău. Însă dacă investești pe termen lung, dorești un fond care să aibă un istoric consistent.

Comisioane.

Ai grijă la comisioanele de administrare percepute de fondul respectiv, să nu fie mari. Atunci când investești în fondurilor mutuale, vei fi liber oricând să-ți vinzi unitățile de fond în orice moment. Unele SAI-uri percep un comision de răscumpărare dacă le vinzi înaintea unui termen. De obicei un an de zile. După această perioadă comisionul este zero la majoritatea SAI-uri.

AICI ai o listă cu fondurile mutuale din România în care poți investi.

Mai multe despre investiții la bursă le găsești în categoria Investițiile la bursă

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2017/12/Ce-sunt-fondurile-mutuale.pnghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2017/12/Ce-sunt-fondurile-mutuale-150x150.pngEducatia financiarăInvestițiile la bursăInvestițiile în fondurile mutuale sunt unele din cele mai simple investiții pe care le poți să le alegi de pe piață. De multe ori nu înțelegem termenul și renunțăm. Credem că este destul de complicat să investim în acest tip de investiție. Am să îți arăt cât de simplu...De la datorii la o viață prosperă!