De multe ori prezentul ne mănâncă toată energia și entuziasmul și nu reușim să ne gândim la viitor, la banii pentru pensionare. Toți suntem prinși cu activități. Mulți cu serviciile, alții cu afacerile, cu creșterea copiilor sau cu vacanțele… Iar cea mai importantă activitate, se pare că este cea a cheltuitului banilor. Românii au un obicei foarte prost, să cheltuie tot ce câștigă într-o lună, fără a pune măcar un mic procent deoparte. Iar unii cheltuie și mai mult decât câștigă. Cum? Simplu, prin împrumuturi, prin descoperiri de card, împrumuturi de nevoi personale, de la bănci și multe alte modalități. Doar românul este inventiv la astfel de lucruri!

banii pentru pensionare

Acest obicei prost de a cheltui tot ce câștigi, sau chiar și mai mult decât câștigi, o pun pe seama lipsei educației financiară. Și mulți, care practică acest obicei nociv pentru finanțele lor, nu au decât un singur rezultat, falimentul personal.

Un lucru este să te lovești de faliment personal, atunci când încă ești tânăr, apt de muncă și poți redresa bugetul și plăti datoriile acumulate. Dar ce facem când e prea târziu, când ești prea bătrân și ești la vârsta pensionării? De unde găsești banii pentru pensionare?

Știu că există multe preconcepții ale noastre legate de pensie. De multe ori, cu toții i-am auzit  pe alții sau chiar pe noi înșine spunând că nu mai ajungem vârsta pensionării. Sau până la pensie mai este mult, avem timp, sau toate la timpul lor. Adică cum toate la timpul lor? Dacă tu nu strângi bani când ești tânăr, când poți munci, ai căutare pe piața muncii, cum să ai banii pentru pensionare când ești la pensie? Atunci e timpul? Nu cred.

Indiferent de ce faci, vrei să faci sau îți propui să faci ACUM ESTE TIMPUL!

Mulți se mulțumesc cu pensia pe care o vor primi de la stat, cea obligatorie, însă majoritatea nu i-au în calcul deficitul sistemului pensiilor de stat. Statul se împrumută anual pentru a plăti pensiile. Experții în domeniu, spun că sistemul de pensii de stat va da faliment în jurul anului 2030. Dacă se va întâmpla așa cu ce te vei întreține? Clar, nu poți miza doar pe pensia de la stat. Astfel, fiecare în parte trebuie să vadă exact orice variantă de a ieși din situația de a nu avea cu se întreține la pensionare. 

Care sunt opțiunile de a avea și găsi banii pentru pensionare?

În primul rând pe lângă pilonul II de pensie, care nici acesta nu ne va asigura un venit important la pensie, putem să ne alegem pilonul III de pensii sau pensia privată. Despre pilonul III am mai discutat aici.

Ce alte opțiuni mai avem?

  • Economii la bancă.  Nu recomand nimănui. Dobânzile sunt mici, de 1-2%, inflația de obicei este mai mare decât aceste dobânzi. Dacă mai calculăm și comisioanele băncile, există riscul chiar să nu câștigi nimic. Partea bună, este faptul că ele sunt garantate de stat. Doar până la limita de 100.000 euro/persoană.
  • Investiții imobiliare. Este una din investițiile dragi mie, nu doar din perspectiva de a fi proprietar, ci din faptul că dacă știi cum să investești în domeniul imobiliar nu ai cum să pierzi. Cum poți câștiga? O dată prin creșterea în valoare a imobilului achiziționat, iar o dată prin veniturile pe care ți le poate aduce o locuință prin chiria obținută.

Să presupunem că achiziționăm o garsonieră de 30000 euro, prin bancă. Avansul este de 15%.

Deci am plăti inițial cei 15%, adică 4500 euro.

Cheltuielile cu notarul ar fi de 500 euro. Total investiție 5000 euro.

Rata lunară este de 130  euro.

Chiria este de 250 euro. Impozitul pe chirie este de 25 euro(10% din valoarea chirie, dar aplicat la o cotă de 60% din valoarea cesteia, adică 250X60/100=150). Astfel avem 150 euro*10/100=15 euro/lună.

La un calcul aproximativ avem un câștig lunar de 105 euro. Chiria-rata-impozit=venit.

Nu e rău cu o investiție de doar 5000 euro. Dacă mai calculăm creșterea pieței imobiliare anuale care se situează în jurul procentului de 3%, poți vinde proprietatea, după cei 30 ani, la un preț mult mai mare decât prețul inițial. 

Nu uita nu tu plătești rata la bancă, ci chiriașul.

  • Investiții pe bursa de valori. Practic poți cumpăra acțiuni, obligațiuni, prin intermediul bursei de valori. Când cumperi acțiuni devii acționar și ai practic o felie din companie, iar când cumperi obligațiuni o împrumuți pe aceasta. Prin acțiuni poți câștiga prin creșterea în valoarea a acțiunii, dacă compania merge bine, sau prin dividentele anuale pe care le poți primi. Prin obligațiuni câștigi prin dobânda acelei obligațiuni, pe care o primești anual, dar recuperezi și suma investită la scadența obligațiunii.
  • Afaceri. Dacă te încumeți, aceasta este cale cea mai bună de a produce bani. Știu, este și cea mai grea. Vei avea angajați, controale, fisc, impozite, autorizații de făcut, etc. Dar totodată aici poți avea cele mai bune randamente de câștig. Iar dacă afacerea ta are la bază și o pasiune, practic totul este mai ușor.

Ideea este următoarea: nimeni nu îți va asigura banii pentru pensionare. Deci, în concluzie, pentru început vezi cum îi cheltui, unde-i plasezi, ce faci cu ei, încât să nu duci lipsa lor atunci când ai cea mai mare nevoie de ei. Dacă crezi că mai este mult până atunci, să știi că și părinții tăi sau bunicii spuneau la fel, și uite-i că sunt la vârsta pensionării, deci au prins-o. Iar nevoia de bani este mare dacă luăm în calcul facturile cu medicamentele și medicii, poate o vacanță la vreo stațiune. Sufletul este același ca și atunci când ești tânăr, dar lipsa banilor ne pot îmbătrâni oricând.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/08/banii-pentru-pensionare.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/08/banii-pentru-pensionare-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleDe multe ori prezentul ne mănâncă toată energia și entuziasmul și nu reușim să ne gândim la viitor, la banii pentru pensionare. Toți suntem prinși cu activități. Mulți cu serviciile, alții cu afacerile, cu creșterea copiilor sau cu vacanțele... Iar cea mai importantă activitate, se pare că este cea...De la datorii la o viață prosperă!