Cartea Banii nu gândesc, scrisă de Hanno Beck, având la activ premiul german pentru cea mai bună carte financiară, prin cele 11 capitole în care este structurată, autorul dorește să ne explice multe din greșelile făcute de noi în privința banilor și a finanțelor personale, dar ne învață și cum să păstrăm mintea limpede în problemele financiare.

Istorisirile din carte.

Practic, cartea Banii nu gândesc, conține o serie de povestiri comice, inedite, ironice. Prin ele autorul arată erorile comise de noi, capcanele psihologice, în care de cele mai multe ori picăm în ceea ce privește managementul banilor, a bugetului personal, al investițiilor bursiere. Totodată, prin aceste istorisiri, autorul ne face conștienți de propriile noastre greșeli. Însă cel mai dar cel mai important, ne învață cum să evităm aceste capcane mentale și cum putem economisi rațional.

Dintre întâmplările reținute ar fi sinuciderea în masa în jungla din Guyana, felul în care Dustin Hoffman împrumuta bani de la bunul său prieten, Gene Hackman, cu toate că avea în bucătărie borcane de murături, pline de bani, inscripționate cu diverse etichete de cheltuieli: mâncare, cărți, distracție etc. Însă niciodată nu lua banii din borcane, alegând mai bine calea împrumutului. Sau povestioare despre milionarii avari (Kamprad, fondatorul Ikea, care spăla vasele de unică folosință; Schumacher care alegea să meargă din Elveția în Germania să cumpere gem. Sau împărțitul unei pizza în loc de patru, în opt bucăți…

Ce învățături putem trage?

După cum, autorul își termină fiecare capitol, cu această întrebare, ne întrebăm și noi ce învățături putem trage din Banii nu gândesc?

Investiții.

Legat de investiții, ne este dat exemplu miliardarul Warren Buffett, care a ales să păstreze distanța față de ”turmă” – adică de punctul zero al piețelor de capital -Wall Street. El a ales să locuiască departe, în statul Nebraska, în Ohama totul pentru a se proteja împotriva unei contaminări inutile cu virusul turmei. Ce putem face noi sau cum putem păstra distanța dacă suntem investitori pe piețe de capital? Nu trebuie să inspectăm zilnic portofoliul, nu este bine să citim zilnic sfaturile din ziarele financiare și să verificăm valorile cursului zilnic.

Cheltuielile.

Legat de cheltuieli și costuri suplimentare, autorul aduce în discuție cartea pentru copii, Jim Button, unde personajul domnul TurTur, este doar un uriaș aparent, privit de aproape, este la fel de mare ca oricare alt om. Așa sunt și cheltuielile noastre, privite de aproape, sunt mici, dar de la distanță, toate aceste cheltuieli însumate, reprezintă o sumă semnificativă de bani. Despre acest aspect am scris și în acest articol.

Caută alternative.

Împarte pizza în opt bucăți, nu în patru. Fii contrariat, caută alternative. Când cineva dorește să îți vândă ceva, pune-te în locul vânzătorului. Apoi întrebă-te ce motive are să vândă, este relevant pentru mine ce vrea să îmi vândă?

Cool Down.

Cool down- respiro buzunarului tău. Aici este vorba despre bani veniți pe neașteptate, precum cadouri, câștiguri… De obicei, astfel de bani veniți pe nepregătite, vor dispărea la fel, de ușor. Așa că păstrează-i o săptămână și vei observa că nu îi vei mai cheltui cu ușurință. La nivel mental, dacă procedăm așa, îi vom transfera din borcanul pe care scrie ”câștiguri norocoase”, într-un alt borcan mult mai serios. Încearcă să uiți de unde vin banii, astfel vei fi mai atent cu ei și modul cum îi vei cheltui.

Schimbă vechile obiceiuri.

Când încerci ceva nou nu vei deveni o victimă a erorii de persistență și nu vei rămâne ceea ce ești.

Botează-ți conturile.

Exact cum a făcut Dustin Hoffman cu borcanele sale. Banii din contul pentru mașină, pentru facultate copii, pentru achiziție casă, sunt bani strânși pentru un scop anume. Prin acest mod ne vom opri să îi cheltuim și ne va întări voința de a economisi. Vom deveni disciplinați în economisire.

Timpul.

Timpul este prietenul dumneavoastră. Cu cât începeți mai devreme să economisiți, cu atât mai mult vă va ajuta efectul de dobândă și cu atât mai mult puteți face investiții rentabile, dar riscante, dat fiind că aveți mai mult timp pentru a rezista oscilațiilor de curs.

Banii nu gândesc.

Într-adevăr. Dacă ai tot felul de preconcepții din familie, din copilărie, precum ar fi exemplul cu banii nu trag la omul sărac, te anunț că banii nu gândesc. Ei vin la cei care au educație financiară, care știu cum să îi producă. Și vin indiferent dacă ai fost sărac, dacă ai 2 facultăți sau 8 clase. Nu banii decid, ci persoana. Dacă ești hotărât să îi faci vei găsi și modalitatea cum să îi faci.

Una din modalități este educația, mai exact cititul. Astfel, pe lângă miile de cărți de educație financiară, citește-o și pe aceasta. Este o carte din care vei învăța o altă educație financiară, cea de la nivel psihologic, emoțional și comportamental. Vei evita capcanele din mintea ta în privința părerii asupra banilor și în final vei fi mai lucid cu propriul buzunar. O poți cumpăra de aici.

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/03/banii-nu-gandesc-1024x439.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2018/03/banii-nu-gandesc-150x150.jpgEducatia financiarăRecenzii cărțirecenzii cărțiCartea Banii nu gândesc, scrisă de Hanno Beck, având la activ premiul german pentru cea mai bună carte financiară, prin cele 11 capitole în care este structurată, autorul dorește să ne explice multe din greșelile făcute de noi în privința banilor și a finanțelor personale, dar ne învață și cum să...De la datorii la o viață prosperă!