În acest articol îți voi dezvălui 3 factori, care, dacă sunt respectați reprezintă calea spre independența financiară a ta și a familiei tale. Ține-te de ele și te vei pensiona destul de bogat.

De multe ori dăm vina, pe salariile noastre, pe veniturile noastre lunare, că sunt mici și din acest motiv, niciodată nu ne ajung pentru a deveni bogați sau a ne câștiga independența financiară.

Însă adevăratul motiv nu este reprezentat de veniturile noastre, ci de cheltuielile noastre.

Cheltuie mai puțin!

O metodă simplă și la îndemâna tuturor. Din câștigurile noastre, să cheltuim mai puțin. Mulți vor spune cum să cheltuie mai puțin, dacă veniturile sunt mici sau foarte mici.

O simplă întrebare la care trebuie să îți răspunzi cu sinceritate, e de câte ori nu ți s-a mărit salariul sau nu ai primit bani în plus de la părinți sau ai vândut ceva și ai simțit că tot nu ai avut bani?

Indiferent de cât câștigăm, chiar și atunci când veniturile cresc, avem senzația că nu ne ajung. De ce? Suntem programați să cheltuim ceea ce câștigăm. Unii cheltuie și mai mult decât câștigă; Se împrumută de la bănci, cunoștințe, sperând că îi vor înapoia la următoare mărire de salariu. Ghici ce? Când se va întâmpla mărirea nu vor avea nici atunci banii necesari.

Să o luăm cu începutul!

Nu venitul tău este prea mic, ci cheltuielile tale sunt prea mari!

Cum așa? Te vei întreba, dacă tu abia te descurci de la un salariul la altul. Motivul este unul foarte simplu și la îndemâna tuturor. Nu dai atenție lucrurilor mărunte pe care le cumperi zilnic. Trebuie să faci o analiză amănunțită și exactă pe ce se duc banii tăi zilnic.

Metoda se numește Factorul Latte™.

independența financiarăEste un concept a lui David Bach, autor a șapte bestselleruri, dintre care două în topul New York Times, creatorul seminarelor FinishRich®, etc. Factorul Latte™ reprezintă acea cafea zilnică pe care o cumperi în drum spre serviciu. Pentru tine cafea respectivă poate o reprezintă un alt produs. Poate e un pachet de țigări, o gogoașă, un covrig. Sau mai multe produse mărunte. Caută soluții în eliminarea acestor cheltuieli inutile. În loc să cumperi zilnic de mâncare în oraș, trezește-te mai devreme și prepară-ți un sandviș, bea cafeaua acasă…

Calculează cât cheltui zilnic pe mărunțișuri, poate 5, 10, 30 lei, sau mai mult. Înmulțește această suma cu zilele unei luni și vei descoperi cât cheltui lunar pe lucruri inutile și pe mărunțișuri. Nu îți zic să devii dintr-o dată zgârcit sau foarte econom. Renunță în primă fază exact la acele mărunțișuri chiar foarte inutile pentru tine.

Un calculator, care îți arată exact câți bani poți strânge dacă ai reduce cheltuielile inutile, îl găsești pe site-ul lui David Bach. Aici îți calculează suma pe care o vei avea peste 10, 20, 30 ani, luând în calcul și o dobândă anuală, căci acești bani economisiți trebuie numaidecât investiți.

Răsplătește pe tine mai întâi!

Practic, după ce ai reușit să identifici pe ce mărunțișuri sau obiceiuri proaste se duc banii tăi, ia acei bani și investește-i.

Asta înseamnă să te răsplătești pe tine primul înaintea tuturor. De fiecare dată când primești un venit, pune deoparte acea sumă lunară(pe care nu o mai cheltui pe mici extravaganțe) într-un cont, fond mutual, la bursă, pensie privată facultativă. Unde știi tu mai bine că ei vor munci pentru tine. Caută să pui banii undeva unde să ai un randament bun de minim 5% anual.

De fiecare dată, greșeala noastră a tuturor, e că nu ne plătim pe noi mai întâi, ci pe oricine altcineva. Plătim statul prin impozite, facturile de la utilități, plătim extravaganțele noastre zilnice, etc.

A te plăti pe tine mai întâi este un concept foarte cunoscut, dar deloc pus în practică. Cu toate că am auzit de foarte multe ori, de la majoritatea consultanților financiari, de acest sfat, noi ne cheltuim banii exact invers. Economisim doar dacă mai rămân ceva. Și nu rămân niciodată!

Dobânda compusă.

“Dobânda compusă este cea de-a opta minune a lumii. Cine o înțelege o câștigă, cine nu… o plătește” – Albert Einstein.

Practic dobânda compusa este dobânda calculată la depunerile anterioare plus cea calculată la dobânzile acumulate până la acel moment, sau dobânda la dobânda la dobânda…

Efectiv, banii lucrează pentru tine!

Independența financiară.

Și acum să luăm cele trei elemente, factorul Latte, plătește-te pe tine mai întâi și dobânda compusă și ai descoperit calea spre a face avere.

Cu cât reușești să cheltui mai puțin, iar suma investită să fie mai mare, cu atât la vârsta pensionării vei avea strânși mai mulți bani. Iar dacă găsești o dobândă anuală bună, vei fi surprins ce putere poate să aibă acel mărunțiș din viața ta cheltuit inutil.

Metoda de mai sus nu reprezintă nicidecum calea de îmbogățire peste noapte, cum ne dorim toți dintre noi, rapid și fără efort. Însă, ține cont, că acesta reprezintă un plan sigur care te duce spre independența financiară mult dorită. Chiar dacă este pe termen lung.

În schimbările economice zilnice, cel mai bine e să nu lași statul, guvernul să se ocupe de viitorul tău. Tu ești singurul responsabil!

Dacă vrei să afli mai mult despre aceste concepte îți recomand cartea ”Poți face avere, chiar dacă începi mai târziu – David Bach”.

 

ABONEAZĂ-TE LA BLOG
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Educația financiară e blogul unde vei învăța cum să îți gestionezi banii tăi, să îi cheltui mai responsabil și în final să te ducă la abundență financiară.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.
https://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2017/12/independența-financiară-1024x536.jpghttps://educatiafinanciara.ro/wp-content/uploads/2017/12/independența-financiară-150x150.jpgEducatia financiarăArticoleeconomisire,îmbogățireÎn acest articol îți voi dezvălui 3 factori, care, dacă sunt respectați reprezintă calea spre independența financiară a ta și a familiei tale. Ține-te de ele și te vei pensiona destul de bogat. De multe ori dăm vina, pe salariile noastre, pe veniturile noastre lunare, că sunt mici și din...De la datorii la o viață prosperă!